Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. November 08. 18:14, hétfő | Helyi

Különleges lélek, különleges tehetséggel – Pallagi Ajsa, akinek egyik festményét maga a pápa áldotta meg

 Különleges lélek, különleges tehetséggel – Pallagi Ajsa, akinek egyik festményét maga a pápa áldotta meg

A tehetségek köztünk élnek, mondjuk és igazán nem is gondolnánk, hogy ez mennyire így van.

Sokszor megyünk el olyan dolgok, olyan személyiségek mellett, amelyek nem hivalkodnak, nem tolakodnak, hanem szerényen ugyan, de mégis fényesen ragyognak.
Esztergomban közöttünk él Pallagi Ajsa, egy 15 esztendős autista fiatal lány, akinek nemrég nyílt meg városunkban, a Művelődés Házában az első kiállítása.

Ajsa neve ismerősen csenghet, hiszen tavasszal mozdult meg érte egy helyi közösség, aki a Bánomi lakótelepi Szent Imre Gyógyszertár elé helyezett kupakgyűjtő szívbe gyűjtötte a kupakokat a kislánynak, hogy Ajsa terápiás kutyát kaphasson.

Bár sokan először akkor hallottunk róla, biztosak lehetünk benne, hogy ez nem egy egyszeri alkalom volt és Ajsa képeit elnézve, és édesanyja történeteit hallgatva a jövőben egyre többször találkozhatunk a nevével.
A képei pedig élnek. Élénk színekkel, melegséggel töltik meg a volt Zsinagóga csupa barna, kevés fényű kiállítótermét, éppúgy, mint Ajsa személyisége.

Ha nem tudnánk, hogy egy kamaszlány készítette őket, aki csupán másfél éve mártotta először a mókusszőr ecsetet festékbe, azt is hihetnénk, hogy egy csoportos kiállításon járunk, ahová a már érett tehetségek a legjobb A/3, A/4-es képeiket válogatták ki.

Pedig nem így van. Pallagi Ajsa műve az összes, aki Csizmadi Edit Csizmadi Edit szocio -és művészetterapeuta tanárnő segítségével a Zoom nevű alkalmazáson keresztül mindössze másfél éve kezdett festeni, bár rajzolni korábban is szeretett.

Ez alatt a rövid idő alatt az autista kislány elérte azt, hogy egyre magabiztosabban mozog a különböző technikák és témák között, kialakult az egyéni látásmódja, sőt a vászonra kerülő, a rá olyannyira jellemző dinamikus és életteli színeket is ő keveri ki.

A tanárnő, az édesanyja vagy a Pinterestről kiválasztott témák pedig nem csupán mintául szolgálnak, Ajsa magabiztosan nevezi meg a kedvenc festőit, Vincent van Gogh-ot és Gustav Klimtet. Édesanyja elmondása szerint lánya különösen szereti a szürrealisták és posztimpresszionisták képeit, ő maga is szívesen fest ilyeneket, de az egyházi témájú képeket is kedveli.

Az elmúlt másfél évben, amióta alkot, a kislány több rangos díjat is elnyert műveivel. A megmérettetésekre az édesanyja, Sebők Mónika nevezte be, aki joggal büszke tehetséges lányára.

Nem csak Ajsáé és a családé az az elismerés és dicsőség, amit eddig a lánya elért, mondta Sebők Mónika, hanem Esztergomot is megismerik általa, a díjakkal városunk jóhírét is elvitte a nagyvilágba.
A Datatransz „Tavaszváró” pályázatán idén áprilisban második helyezést ért el egy gyönyörű rózsaszínben pompázó fával. Ez a kép egyébként Ajsa kedvenc képe is, egyrészt mert virágokat szeret legjobban festeni, másrészt pedig a rózsaszín a kedvenc színe.
Ugyancsak nagy becsben tartják a Hagyományok Háza 2020. évi „Téli házaló szokások” rajzpályázaton elért III. helyezést ...

...vagy az „Ismerj meg és fogadj el” rajzpályázaton elért különdíjat is.

Az autizmus világnapjára készült alkotása az Űrhajós dal videóklipjében is szerepel.

A „Minden forrásom belőled fakad” c képét a Margitszigeten állították ki az Eucharisztikus kongresszus ideje alatt.

Minden elismerést lehetetlen felsorolni, de már annyi gyűlt össze otthon, – mondta el Sebők Mónika – hogy egy külön mappában tartják, mert a falon már nem férnének el.
A legbüszkébbek arra a képre, amit a TILMA Gyermekművészeti Alapítvány által az 52. Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére kiírt „Atyai szívvel” c. pályázatára készített Ajsa. Ez a műve Díszoklevélben részesült, ám ennél is nagyobb dolog, hogy Ajsának ezt a festményét a szeptemberben, a budapesti Kongresszusra érkező Ferenc Pápa személyesen áldotta meg.

Ajsa elmondta, hogy bár nem minden nap ül a festőállvány elé, de a csütörtöki Zoom órákat nagyon élvezi, várja a találkozást Edit tanárnővel. Édesanyja azt is hozzáfűzte, hogy a tanárnővel a távoktatás keretein kívül csak az október 29-i kiállításmegnyitón tudtak személyesen találkozni. A megnyitó egyébként, mesélte Sebők Mónika, igazán megható és felemelő volt, amihez nagyban hozzájárult Tatai Anita mandalakészítő segítsége, aki oroszlánrészt vállalt abban, hogy Ajsa első kiállítása létrejöhessen. A megnyitón közreműködő Mészáros Tibor HANGpásztor és Tárnoki Beatrix a TÉKA együttes énekese pedig olyan emelkedett és meghitt hangulatot varázsoltak a terembe, melyre sokáig emlékezni fognak a megjelentek.

Pallagi Ajsa nem csak rajzolni és festeni tud. Muzikalitását és gyönyörű, tiszta énekhangját valószínűleg édesanyjától örökölte, aki gyermekének ezt a képességét sem hagyta elsikkadni. Ajsa szeret is énekelni és rendszeresen fellép különböző rendezvényeken. Énekelt már az iskolájában - ahol most kilencedik osztályba jár - a Montágh Imre Iskola évnyitóján, az Esztergomi Vármúzeumban a Semmelweis-napon, vagy idősek otthonában, vagy Dágon az általános iskola felújítására rendezett ünnepségen. Ezeken az alkalmakon Ajsa eredeti népviseletbe öltözve énekli el a kiválasztott népdalokat.

Édesanyja – ahogyan ő fogalmaz – igyekszik minden oldalról „letámadni” Ajsát. Nem kell megijedni, erőszakos dologról szó sincs. Sebők Mónika csak a világot szeretné megmutatni a lányának. Azt a részét is, ahol nem csak örömből és vidámságból áll az élet. Az szeretné megtanítani a lányának, hogy bárhogyan éljünk is, mindig lehetnek és vannak is olyanok, akiknek segítségre, vagy figyelmességre van szükségük.

Ezért ajánlotta fel és vágatta le gyönyörű haját Ajsa és adta fel saját maga postán egy olyan kislánynak, aki a kemoterápiás kezelés során elveszítette a sajátját, ezért jártak a Covid előtti időkben rendszeresen mesét olvasni a daganatos gyermekeknek.

Ezért járta körbe advent idején a környék idősotthonait és szociális intézményeit népdalokkal és süteményekkel édesanyja kíséretében. Tavaly adventkor a járvány miatt már csak az online térben tudta köszönteni az időseket és fogyatékkal élőket, de ekkor sem bliccelte el ezt a másoknak sokat jelentő szép gesztust. Két képét, ahol világra jött, a Vaszary Kolos Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati osztályának ajánlotta fel, de ajándékozott képet Beer Miklós püspöknek is.

A cikk elején említettük a kupakgyűjtő szívet, ami most az Angyalkert Óvodában található meg.

Nos, Ajsának, hogy a Kutyával egy mosolyért Alapítvány és Kutyaiskola segítségével a személyi segítő kutyája megérkezzen, még majdnem egy évet kell várnia. Addig is minden a kutyussal, Fügével kapcsolatos anyagi kiadás a családot terheli. A kötelező oltások, az élelmezés, Füge kiképzése, a havi kétszeri út Kecskemétre, hogy találkozzanak mielőtt ténylegesen Ajsáé lesz…

Sok-sok kupaknak kell még összegyűlni, ahhoz, hogy a költségek egy apró része fedezve legyen.
Aki szeretne segíteni, az vigyen kupakot a szívbe, vagy akár vásároljon festményt Ajsától. A Művelődés Házában kiállított képek megvásárolhatók. A kisebb képek 10 ezer, a nagyobbak egységesen 15 ezer forintba kerülnek.
A tárlat november végéig tekinthető meg a volt Zsinagógában, de már tervben van egy következő esztergomi helyszín is, a Szentgyörgymezői Olvasókör, ahol tavasz környékén megcsodálhatjuk Pallagi Ajsa újabb műveit.

Ajsa Beer Miklóssal Fügével, népviseletben, a kupakgyűjtő szívvel, az Atyai szívvel oklevél fotók forrása: Sebők Mónika/Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.