Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. December 01. 10:11, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Mit árul el a magzat fekvése?

 Mit árul el a magzat fekvése?

A kisbaba az első két trimeszterben kifejezetten jól érezheti magát az anyaméhben, ugyanis sok hely áll a rendelkezésére.

Ilyenkor még nem igazán foglalkozunk a baba fekvésével, ugyanis bármikor kedvére változtathat a pozícióján. Gyakran olyan gyorsan változik a baba fekvése, hogy a délelőtti órákban még fejvégű, délutánra harántfekvésbe átfordul, estére akár farfekvéses helyzetbe kerül, vagy éppen ismételten fejvégű lesz. Mindez akkor válik fontossá, amikor a harmadik trimeszterben a baba már annyira nagy, hogy nincs elég helye fordulni- a fekvése pedig nagymértékben befolyásolhatja a szülést.

A fejvégű fekvés az ideális pozíció

Ideális eset az, amikor a baba fejjel lefelé helyezkedik el közeledve a szülés idejéhez, ugyanis a szülőcsatornán fejjel előre bújik ki. Innen ered a fejvégű fekvés kifejezés, ha ezt észleljük az ultrahang vizsgálat során, akkor mindenki boldog. Megkönnyebbülhetünk, ha a harmadik trimeszterben a kisbaba a szüléshez ideális pozíciót vette fel. Azonban az sem mindegy, hogy a baba hogyan tartja a fejét, a legjobb, ha a feje van a szülőcsatorna irányába, az arca pedig az anya háta felé. Előfordul, hogy a kismamák érzik, ahogy a baba feje beékelődik, és nyomja a medencét, ez ugyanis kellemetlenséget okozhat. A természetes szülés szempontjából a legideálisabb fekvés, és egyben a leggyakoribb, amikor a baba előre hajtja a fejét, az állát pedig behúzza.

Előfordulhat, hogy a fejvégű fekvés sem tökéletes?

A fejvégű fekvés sem jelenti azt, hogy a hüvelyi szülés akadálymentes lesz, hiszen a fej beilleszkedésén nagy hangsúly van. Kevésbé szerencsés helyzet az, amikor a babának az arca van előrefelé, így tehát arccal indul a szülőcsatorna felé, a nyaka pedig kiegyenesedve. Ebben a helyzetben a fejnek nagyobb helyre lesz szüksége, ezért ilyenkor segítségre, vagyis császármetszésre lehet szükség.

A fejtartás két változatát különböztetjük meg:

- az áll van elől, a fej hátra van szegezve, ilyenkor sajnos a hüvelyi szülés nem lehetséges

- amikor a homlok van elöl, ebben az esetben a nyak kicsit hajlik hátra. Ebből a helyzetből még el tud mozdulni a baba, ha mégsem teszi meg, az szintén akadályozhatja a hüvelyi szülést.

Medencevégű fekvés: ha nem fordul be a baba

Amikor a babának a feneke van a szülőcsatorna irányába, azt a pozíciót nevezzük medencevégű fekvésnek. Ennek a fekvésnek komoly veszélye, hogy a baba feneke keskenyebb, mint a feje, ezért megtörténhet az is, hogy a baba teste már kint van, a feje viszont elakad. Megvan a kockázata annak is, hogy a fej mellett a köldökzsinór is elakad, így a baba oxigénellátása is veszélybe kerül. A legtöbb orvos ilyenkor császármetszést javasol, főleg az először szülő nők esetében, hiszen a szövetek ilyenkor még feszesebbek. Vannak orvosok, akik a természetes szülést preferálják, de ők is a már több alkalommal szülő anyáknál teszik ezt. A legbiztonságosabb út a baba szempontjából a császármetszés.

A harántfekvés abszolút császárindikáció

A harántfekvés a harmadik fő fekvés típus. Onnan ismerjük fel, hogy a baba keresztben fekszik a pocakban, ilyenkor esély sincs arra, hogy a szülő csatornán keresztül távozzon. Ezért mondható az, hogy ez a pozíció abszolút császárindikáció. Egy kivétel azonban van: ha ikerszülésről beszélünk, és csak a „B” baba, vagyis a másodikként születő gyermek harántfekvéses, ilyenkor ő ugyanis befordítható, miután az első baba megszületett.

Miért rendellenes egy magzat fekvése?

Rendellenes fekvésnek nevezzük, a medencevégű fekvést, valamint a harántfekvést, ugyanis ezekben a helyzetekben nem fordul be a baba. Nem minden esetben van ennek oka, egész egyszerűen a baba ezt a fekvést választotta. Oka akkor lehet a rendellenes fekvésnek, ha például rövidebb a köldökzsinór, ami nem engedi a babát befordulni, vagy amnionszalagok, amnionkötegek, méh üregét torzító miómák is akadályozhatják.

Létezik megoldás a rendellenes fekvésre?

Az orvosok megkísérelhetik a baba befordítását, azonban ez nem sikerül minden esetben. A megoldás attól függ, hogy milyen okból fekszik a baba rendellenesen. A befordítást megelőzi egy alapos ultrahangvizsgálat, és csak abban az esetben döntenek a forgatás mellett, ha semmi nem szól ellene. A beforgatást egyébként kevés orvos alkalmazza, mivel a császármetszés kevesebb kockázattal jár, és a beforgatás a mai napig vitatott eljárás.

Ha szakszerű várandós gondozásban szeretne részesülni, kiváló orvosokkal, foglaljon időpontot az L33 Medical-ba! Itt garantáltan minden kismama megkapja a megfelelő törődést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.