Városlista
2021. május 14, péntek - Bonifác

Hírek

2020. November 19. 05:01, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

1 millió forint értékben vásárolhatott rehabilitációs eszközöket a Montágh

1 millió forint értékben vásárolhatott rehabilitációs eszközöket a Montágh

A "Victoria a gyermekekért" Egészségvédelmi Közhasznú Alapítvány támogatásaként a Montágh Imre EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola közel 1 millió forint értékben vásárolhatott rehabilitációs eszközöket.

Az intézmény a 2014/2015-ös tanévtől kezdve a Komárom-Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény Szent Rita Fogyatékosok Otthonában elindította a súlyos, halmozottan sérült tanulók fejlesztő nevelését-oktatását. A folyamatos létszámnövekedésnek köszönhetően jelenleg 3 csoportban zajlik a gyermekek fejlesztése, 2 csoport van az anyaintézményben, 1 pedig a KEM ISZI Szent Rita Fogyatékosok Otthonában.

A tanulók életkora 7-18 év közötti, mozgáskészség alapján a jó mozgáskoordinációval rendelkezőktől az önálló helyváltoztatásra képtelenekig terjed, legtöbbjük nem szobatiszta. A fiatalok életkora, fizikai kondícióinak változásai szükségessé teszik egy korszerű pelenkázó helyiség kialakítását, ehhez vásároltunk egy ágyat, elektromos betegemelőt betegemelő hámmal és kapaszkodókat.

A fejlesztő nevelés- oktatásban résztvevő nem beszélő tanulók, artikulátlan hangadással, illetve egy-két gesztussal, esetleg kártyákkal kommunikálnak; a beszédet minimális szinten használók inkább echolálnak, vagy elkent beszédük miatt mondanivalójuk nehezen érthető.

Az iskola gyógypedagógusai felismerték, hogy a tanulók nem tudnak modellt követni a kommunikációban, hiszen alapvetően a környezetükben mindenki a beszédet használja. Ezért kezdték el kommunikációs céllal a gesztusjeleket, képeket használni. Aztán a későbbiekben nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem minden tanulónál megfelelő, elegendő és így fogalmazódott meg az, hogy más kommunikációs csatornákra, más kommunikációs eszközökre (kapcsolók, kommunikátorok, szoftverek) is szükség van. A pályázat által két Go Talk 9+ kommunikációs segédeszközt és Verbalio képes kommunikációt segítő szoftvert sikerült beszerezni.

Az intézményben a mozgásfejlesztés fontos szerepet játszik, a hétköznapokban is törekszenek arra, hogy minden tanuló megfelelő testi kondíciókkal rendelkezzen.

A pályázatból vásároltak egy rehabilitációs célra használható szobakerékpárt, amely rossz idő esetén is lehetőséget biztosít a mozgásra. Sajnos sok olyan tanuló is van, aki egy igazi biciklivel nem lenne képes ezt a fajta mozgást végezni, így annak áldásos mobilizáló és erősítő funkcióját sem tudná beépíteni a hétköznapjaiba, nekik is nagy segítség ez a szobakerékpár.Szintén az Alapítvány jóvoltából vásároltak egy rehabilitációs célra használható futópadot, amely

- egyrészt azon gyerekek mozgásállapotát is tudja fejleszteni, akik számára külön foglalkozás keretén belül a járást tanítják a konduktorok. A speciális kapaszkodó biztosítja azt a fajta stabilitást, ami a járásgyakorláshoz elengedhetetlen. Az állítható sebesség és dőlésszög funkcióval teljesen az egyéni igények és állapotokhoz lehet igazítani, ezzel optimális gyakorlási körülmények hozhatók létre;
- másrészt azok a gyerekeknek, akik már tudnak egyedül járni, de keveset sétálnak, kiváló mozgáslehetőséget nyújt a gyalogló üzemmódra állított futópad.

"Iskolánk valamennyi tanulója nevében szeretnénk megköszönni a támogatást a

„Victoria a gyermekekért” Egészségvédelmi Közhasznú Alapítványnak!" – írta az intézmény közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 14. 08:08, péntek | Helyi

Búcsú egy tujától

Beteg volt Széchenyi téren, a polgármesteri hivatal előtt álló régi tuja, emiatt kellett kivágni -olvasható a város honlapján.

2021. Május 13. 19:39, csütörtök | Helyi

Nagyszabású razziát tartott az esztergomi rendőrség az illegális hulladéklerakás felszámolása érdekében

Az Esztergomi Rendőrkapitányság, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, összehangolt akciót szervezett 2021. május 11-én az illegális szemétlerakók ellen.

2021. Május 13. 10:22, csütörtök | Helyi

Hosszú szünet után újra látogatható a Sátorkőpusztai-kristálybarlang

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) weboldalán számolt be arról, hogy több hónapos szünet után újra megnyitja a nagyközönség számára a Sátorkőpusztai barlangot.

2021. Május 13. 07:41, csütörtök | Helyi

Tilos pontyot fogni május elejétől

Május elejétől június közepéig megyénk természetes vizeiben tilos pontyra horgászni, a faj ívás miatt elrendelt védelme miatt, - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége az MTI-t.