Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Február 08. 05:00, szerda | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu/szeretlekmagyarorszag.hu

1500 év után derülhet fény Attila sírjának rejtélyére – a Pilisben? - VIDEÓVAL

1500 év után derülhet fény Attila sírjának rejtélyére – a Pilisben? - VIDEÓVAL

Attila sírjának nyomába ered a Travel Channel egyik sorozata. A nyomok pedig a Pilisbe vezetnek.

Attila legendája évszázadok óta foglalkoztatja az embereket. A hun uralkodó és hadvezér az 5. század egyik leghatalmasabb birodalmát uralta, amelynek területe Közép-Európától a Kaszpi-tengerig, a Dunától a Balti-tengerig terjedt. Azonban ahogy az életével, úgy a halálával kapcsolatban is nagyon sok a kérdőjel – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Most azonban újabb részletekre derülhet fény. Attila sírjáról forgatott ugyanis filmet a Travel Channel egyik legnépszerűbb sorozata, Az Expedíció az ismeretlenbe. A műsort világszerte 74 országban vetítik, epizódonként tízmilliós nézettséggel. A stáb már másodjára forgatott Magyarországon, két éve Szulejmán haláláról is készítettek műsort.

A régész végzettségű műsorvezető, Josh Gates ezúttal is Indiana Jones módjára kutat: lemerül a Duna mélyére és igyekszik elsajátítani a hunok lovasíjász technikáját is.

A sorozat legújabb részében a nyomok pedig a Pilisbe vezetnek. A kutatók jó része úgy tartja, hogy itt állt Attila birodalmának egykori fővárosa, Sicambria, aminek maradványai ma is láthatóak.

Sőt, talán nemcsak Attila, hanem Árpád fejedelem sírja is itt rejtőzhet.
Lánszki Imre pontosan meg is mutatta, hol található az ősi város. Josh Gates útja ezután a pilisi Holdvilág-árokba vezet. Az itt zajló ásatásokat Szörényi Levente, az Illés és a Fonográf egykori énekese-gitárosa felügyeli, aki az István, a király és az Atilla, Isten kardja rockoperák zenéjét is szerezte.

„A kibányászott hegyoldalt láthatóan visszatöltötték, majd hirtelen elhagyták. Mindez azt sejteti, hogy valamit elrejtettek a sziklák alatt, méghozzá nagyon gondosan” – véli Szörényi Levente, aki nem állítja, hogy Attilát vagy Árpádot temethették ide, de abban biztos, hogy nagy felfedezés előtt állnak.

A film Magyarországon február 11-én, szombaton 21:00-kor lesz először látható a Travel Channelen. Ismétlés február 12-én 23:00-kor és március 7-én 11:00-kor.

Részlet a filmből!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.