Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Október 24. 10:31, vasárnap | Helyi

1956. október 23-ra emlékeztünk

1956. október 23-ra emlékeztünk

Az 1956-os forradalomra, a sztalinista diktatúra és szovjet megszállás elleni magyar népfelkelésre emlékezett Esztergom október 23-án.

Városunk képviselőtestületének megjelent tagjai, Hernádi Ádám polgármester, Erős Gábor alpolgármester, Szerencsés László a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint a város intézményvezetőinek, a civil szervezetek jelenlévő tagjainak és a megjelent polgárok körében ünnepi megemlékezést tartott városunk önkormányzata.

Hernádi Ádám beszédében kiemelte, hogy szerencsések vagyunk, hogy most élünk, mert nem kell a szabadságunkat véres harccal kívívnunk, mint elődeinknek 65 évvel ezelőtt.

1956. októberében Magyarországra figyelt a világ, mert a magyar nép összefogva, hősiesen kivívta függetlenségét.
Ám ez a felemelő és rendkívüli állapot végül kudarcba és szenvedésbe fordult, mert az elnyomó hatalom nagy erőkkel vonult be az országba és rövid idő alatt leverte sokak álmát.
Végül a történelem igazságot szolgáltatott az akkori hősöknek és évtizedek múlva, nagyrészt az akkori forradalmi megmozdulások hatására teljesülhetett népünk felszabadulása az elnyomás alól.
1956. októbere, a magyar forradalmárok tette pedig azóta is példaként szolgál nem csak Európának hanem az egész világnak- hangsúlyozta a polgármester.

Hernádi Ádám ünepi beszédét követően a jelenlévők megkoszorúzták a Városháza falán elhelyezett 1956-os emléktáblát.

Az ünnepet megelőző percekben a Deák Ferenc utca 4. sz alatti ház - a volt Megyeháza - falán leleplezték a 2000-ben elhunyt Dr. Zeőke Szőke Pál emléktábláját, aki megyénk főispánjaként küzdött országunk függetlenségéért és számtalan üldözött életét mentette meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.