Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Június 24. 10:46, csütörtök | Életmód
Forrás: Infostart

2050-ig több helyen élhetetlenné válhat a Föld

2050-ig több helyen élhetetlenné válhat a Föld

Egy friss kutatás eredményei alapján tudósok arra figyelmeztetnek, hogy már 2 Celsius-fokos felmelegedés drasztikus változásokat idézhet elő.

Ennek következménye az lehet, hogy 2050-re akár 420 millió ember életét lehetetlenítik el a hőhullámok és mintegy 80 milliónyi ember sodródhat a tartós éhezés szélére.


"Az élet a Földön drámai klímafordulatnak nézhet elébe, ami új fajok megjelenését és új ökoszisztémák kialakulását idézheti elő, az emberek azonban nem lesznek képesek megbirkózni egy ilyen globális felmelegedéssel" – írják az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) kutatói jelentéstervezetükben, amelyet az AFP francia hírügynökség hozott nyilvánosságra.


A vizsgálatok megállapították, hogy 1979 óta több mint kétszeresére nőtt a hőhullámok gyakorisága világszerte. Amennyiben a tendencia folytatódik és az átlaghőmérséklet tovább nő, hőmérséklet rendszeresen emelkedhet 35 Celsius-fok fölé a bolygó több pontján. A Föld bizonyos részein a hőmérséklet emelkedése mellett számolni kell a megnövekedett páratartalommal is, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.


A jelentés szerint, ha 100 százalékos páratartalmú levegő hőmérsékletét jelentő, úgynevezett nedves hőmérséklet (TW), tartósan 35 Celsius-fok fölött marad, az olyan körülményeket hoz létre, amelyben az emberi szervezet működése gyakorlatilag ellehetetlenül. A nedves hőség által legveszélyeztetettebb térségek Ázsia déli és délkeleti részei, a Perzsa (Arab)-öböl, valamint a Mexikói-öböl és Afrika egyes részei.


Európa is meg fogja érezni a felmelegedés hatásait, kontinensünkön is jóval gyakrabban fognak előfordulni a szélsőséges időjárás okozta természeti csapások, extrém esőzések, szélviharok, aszályok, áradások vagy tartós hőhullámok.


A 150 év ezelőtti állapothoz képest mostanra 1,1 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet a Földön. Már ez az 1,1 Celsius-fok is súlyos változások és kihívások elé állította bolygónkat.
A 2015-ben elfogadott párizsi klímaegyezmény aláírói kötelezettséget vállaltak arra, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedést lehetőleg 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti szinthez képest.


A Meteorológiai Világszervezet év elején arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális átlaghőmérséklet akár 3-5 Celsius fokkal is emelkedhet ebben az évszázadban, ha nem tesznek sürgősen lépéseket a klímaváltozás megfékezésére.


Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének kutatása szerint 3 Celsius-fokos felmelegedés esetén háromszorosára fog nőni az időjárás okozta elhalálozás kockázata Európában, különösen Közép- és Dél-Európában ahhoz képest, mint amennyit egy 1,5 Celsius-fokos felmelegedés esetén prognosztizálnak a kutatók.
Amennyiben az átlaghőmérséklet 1,5 Celsius-fokkal melegedik, a Föld népességének 14 százaléka legalább minden ötödik évben súlyos kánikuláknak lesz kitéve, ha 2 Celsius-fokkal, akkor további 1,7 milliárd embert érint majd az extrém forróság. A hőség által leginkább veszélyeztetettek a fejlődő országokban található trópusi nagyvárosokban élők lesznek, elsősorban Afrikában és Ázsiában – írták a kutatók.
A világ mintegy 700 tudósa által készített jelentéstervezetet az ENSZ novemberi klímakonferenciáján hozzák nyilvánosságra teljes terjedelmében.

Fotók: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.