Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2012. Április 24. 07:13, kedd | Külföld
Forrás: mno / MTI

28 civil halott – A tűzszünet nyilvánvaló megsértése

28 civil halott – A tűzszünet nyilvánvaló megsértése

Legalább 28 polgári személy vesztette életét a közép-szíriai Hamában a kormányerők támadása következtében – derül ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) hétfő délutáni veszteségmérlegéből.

Az OSDH az ENSZ küldöttei által ellenőrzött tűzszünet nyilvánvaló megsértésének nevezte az al-Arbaín negyedben és környékén végrehajtott offenzívát, amelynek több sebesültje is van. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH elnöke a francia hírügynökséggel azt is közölte, hogy hétfőn az ország más pontjain további hat személy – öt katona és egy civil – halt meg a kormánycsapatok tüzérségi támadásaiban.

A SANA hivatalos hírügynökség hétfőn azt jelentette, hogy „fegyveres terrorista csoportok” Deraa és Hama tartományokban megöltek négy embert, köztük három katonát. Az állami média ezenkívül arról is beszámolt, hogy a libanoni határnál feltartóztattak egy fegyverekkel telerakott autót, amely Szíria területére akart bejutni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szombaton elfogadott határozatában 300 fegyvertelen katonai megfigyelő azonnali Szíriába vezényléséről rendelkezett az április 12-én életbe lépett, de az OSDH szerint több ízben megsértett tűzszünet ellenőrzése céljából.

Hétfői bejelentés szerint a megfigyelők helyszínre vezénylése a jövő héten kezdődik és több szakaszból fog állni.

A szíriai ellenzék és nyugati támogatói azt gyanítják, hogy a Bassár el-Aszad vezette rezsim csak szóban fogadja el Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának béketervét, részben azért, hogy megnyugtassa orosz és kínai szövetségeseit, közben pedig igyekszik megkerülni a hatalmát veszélyeztető tűzszüneti előírásokat. Egyes ellenzéki aktivistáknak az ENSZ-missziót illetően is kételyeik vannak a nyolcfős előőrs eddigi tevékenysége alapján.

Az OSDH adatai szerint a 13 hónapja tartó szíriai népfelkelésnek eddig legalább 11 100 halálos áldozata van.

Szankciók Szíria és Irán ellen

Szankciókat és vízummegtagadást rendelt el Barack Obama amerikai elnök azon cégekkel és magánszemélyekkel szemben, akik olyan technológiai know-how-val, komputerekkel és egyéb berendezésekkel látják el Szíriát és Iránt, amelyek segítik e két ország rezsimjét az elnyomás gyakorlásában.

Az elnöki hangsúlyozta, hogy a két országban súlyosan megsértik az emberi jogokat a kommunikációs hálózatok zavarása, a követésre alkalmas technikai eszközök és a technológia rossz szándékú alkalmazása révén.

Az intézkedéseket Obama az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában jelentette be. Korábban az Európai Unió is arról tájékoztatott, hogy megtiltották a luxustermékek exportját Szíriába, és tovább szigorították a másként gondolkodók elnyomását elősegítő termékek forgalmazását.

Korábban az Európai Unió is arról tájékoztatott, hogy megtiltották a luxustermékek exportját Szíriába, és tovább szigorították a másként gondolkodók elnyomását elősegítő termékek forgalmazását.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.

2024. Május 22. 07:38, szerda | Külföld

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte kedden a védelmi minisztérium.

2024. Május 22. 07:28, szerda | Külföld

Kibocsátották a kolozsvári metróvonal építési engedélyét

Kibocsátotta a kolozsvári metróvonal építési engedélyét a Kolozs megyei önkormányzat kedden - írta a megyei közgyűlés közleményére hivatkozva az Agerpres.

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt