Városlista
2019. július 19, péntek - Emília

Hírek

2014. Március 24. 07:48, hétfő | Életmód
Forrás: ITE

3 japán dolog, ami meghódította az egész világot

3 japán dolog, ami meghódította az egész világot

Japánról úgy tartják, hogy a világ másik vége, mely szinte elérhetetlen távolságra van Európától. Mégis, ha körülnézel a környezetedben számtalan olyan dologgal találkozhatsz, mely Japánból ered.

Sőt, Japán nem csak a világhírű technikai termékeivel van jelen szerte a világon, hanem kulturálisan is világhódító lett. A legtöbbnek lehet nem is vagy tudatában, pedig mára a nyugati világ hétköznapi részévé váltak. Nem hiszed? Olvass tovább, hogy megismerj néhány jellegzetes japán dolgot!

Karate
Ez az egyik legismertebb harcművészeti stílus, melynek megalapítója Gichin Funakoshi mester, aki 1868-ban, Okinawa Shuri tartományában született. Funakoshi sensei 11 évesen kezdte meg a tanulmányait a karatéban Azato és Itosu mesterektől. 56 évesen Tokioba költözve hátralévő idejét a karate fejlesztésének szentelte. 88 évesen hagyta itt a földi világot.

A karate világszerte (így Magyarországon is) népszerű küzdősporttá nőtte ki magát, sőt meghódította a filmipart is. A technika lelkes gyakorlói úgy nevezett dojókban gyakorolják a karatét 3 fontos dolgot gyakorolva: kihon (alapgyakorlat), kata (formagyakorlat), kumite (küzdelem). Talán azt gondolhatod a karate célja az ellenfél legyőzése. Ez nem így van. Az alapító Funakoshi sensei így fogalmazza meg a karate célját: "A karate do célja nem a győzelem, vagy a vereség eldöntése, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és ezáltal a jellem fejlesztése"

Mára a karaténak számos ága alakult ki, az alábbiak a legismertebbek:
• Shotokan
• Fudokan (A Shotokan alstílusa)
• Shito-ryu
• Wado-ryu
• Gojo-ryu
• Kyokushin

Reiki
Talán már te is találkoztál a kézrátételes gyógyítással, melynek nagyon sok féle ágazata van a különböző kultúrákban. Ennek tradicionális japán formája a reiki, mely az 1990-es évek óta Magyarországon is igen népszerű és sok ezer követője van.

A reiki megalapítója Mikao Usui sensei, aki miután 1922-ben megvilágosodott a szent Kurama-hegyen, a testet és az elmét fejlesztő módszerét széles körben kezdte el terjeszteni. Az alapító módszerét illetően így fogalmaz: "A boldogság megidézésének titkos módszere, csodálatos gyógyír minden betegségre".
A reiki így tulajdonképpen egyszerre definiálható természetes gyógymódként és önfejlesztő módszerként, spirituális útként. A jikidenreiki.hu -ra kattintva magad is megismerheted azt a széles palettát miként integrálhatod a mindennapokba ezt a japán filozófiát és kezelés technikát.

A reiki azért vált nyugaton is elterjedté, mert dogmáktól mentes, noha shintó, buddhista gyökerei vannak, mégsem vallás. Szelíden támogatja a reiki energia a szervezet öngyógyító folyamatait, így nem kell tartanod a mellékhatásoktól, viszonylag gyorsan elsajátítható, így azt bárki képes alkalmazni önmagán és másokon.

3 japán dolog, ami meghódította az egész világot

Manga és az anime
Bizonyára neked is feltűnt, hogy egyre népszerűbbé váltak a japán eredetű képregények és animációs rajzfilmek. Az előbbinek a neve a manga, utóbbi megnevezése az anime.
A manga a klasszikus japán ukijoe festészet és a nyugati művészeti hatások találkozásának eredményeképpen jött létre és fejlődött az idők során, míg kialakult az a mostani változata, mely a nyugati köztudatban egybeforrt a japán kultúrával.

Maga a manga kifejezés jelentése "véletlenszerű képek" vagy "vázlat". Az első mangára utaló források a 12. századra vezethetőek vissza, a jelentős formai jegyek kialakulása a 18-19. századra datálhatóak, melyet a fametszetek nagyfokú elterjedése segített. Érdekessége, hogy a japán írás nem balról jobbra, hanem épp ellenkezőleg halad, különös hangsúlyt fektet a különböző érzelmek ábrázolására és kifejezésére.
A mangákat különböző csoportok számára készítik, így van speciálisan gyerekeknek, fiúknak, lányoknak, felnőtt férfiaknak, felnőtt nőknek szánt kiadványok és olyanok is akadnak, melyek szexuális tartalommal bírnak.

Az anime a rajzfilm általános elnevezése Japánban, azonban nyugaton a japán stílusú rajzfilmeket illetik ezzel a kifejezéssel. A mangához hasonlóan több félre érdeklődésű célcsoportnak készülnek ezek az alkotások így a gyerekeken kívül, gyártanak animet az idősebb korosztály számára is romantikus, komikus, akció és dráma, stb. témájúakat is.

A műfaj megalkotó atyjának Oszamu Tedzuka-t artják, aki az 1930-40-es évek amerikai rajzstílusát ültette át az animációs filmjeibe és egy nagyon vizuális műfaj kikísérletezésébe kezdett. A nagyon csekély költségvetés az egyedi megoldások miatt egy teljesen új műfaj születését teremtette, ahol olyan hatáselemeket alkalmaznak, amelyek szinte észrevétlenül kevés rajzolást igényelnek. Ilyen volt például a mozgás illúziója a nagyítás segítségével, a lassítással és az állókép kifejezésével a drámaiságot fejezték ki. Ezzel új egyedi stílus született a rajzfilmek világában melynek népszerűsége Magyarországon is töretlen.

Természetesen a fentebb említett 3 dolog (a karate, a reiki valamint a manga és az anime) csak egy töredékét képezik annak a japán kultúrának, mely világhódító útra indult és a japán kultúra népszerűsödéséhez hozzájárult. Ha jobban körülnézel, magad is biztosan találsz többet ilyen japán dolgot, melyek mára a nyugati világ természetes részei.

Címkék: anime, japán, karate, manga, reiki

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 18. 17:03, csütörtök | Életmód

A hiperaktivitás az esetek 30-40 százalékában felnőttkorban is megmarad

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarról (ADHD) általában azt gondolják, hogy csak gyerekeket érint, pedig a betegek 30-40 százalékánál ez a felnőttkorban is kimutatható

2019. Július 15. 18:06, hétfő | Életmód

Közel 30 ezerrel nőt a parlagfűre allergiások száma

Tavalyhoz képest 20-30 ezerrel nőt a parlagfűre allergiások száma és a gyomnövény virágzási időszakának még koránt sincs vége - mondta Nékám Kristóf allergológus hétfőn az M1 csatornán.

2019. Július 15. 14:07, hétfő | Életmód

Vízparton dupla UV-sugárzás érheti a szemet

Vízparton akár dupla mennyiségű UV-sugárzás érheti a szemet - mondta Homoki Imre, a Magyar Látszerész Szövetség alelnök hétfő reggel az M1 csatornán.

2019. Július 13. 18:01, szombat | Életmód

Egyre többeknek okoz panaszt az időjárás-változás

Egyre többeknek okoz panaszt az időjárás-változás - mondta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója az M1 csatorna szombat reggeli műsorában.