Városlista
2019. július 19, péntek - Emília

Hírek

2014. Április 28. 12:15, hétfő | Belföld
Forrás: ITE

3D-nyomtatás: új korszak a digitális nyomtatásban és a háztartásokban is

3D-nyomtatás: új korszak a digitális nyomtatásban és a háztartásokban is

Ma életünk szinte elképzelhetetlen számos elektronikai eszköz nélkül. Ilyenek a telefonok, számítógépek, a hűtő, és ilyen lesz a nyomtató is.

Forradalom előtt állunk
Kutatóintézetek előrejelzése szerint új forradalom előtt állunk és ez pedig a nyomtatás forradalma lesz, pontosabban szólva a 3D nyomtatás forradalma. Az új digitális eszközök ugyanis a becslések szerint két évtized múlva már szinte minden háztartásban jelen lesznek, és olyan hétköznapi eszközökké válnak, mint manapság a mosógép, vagy a mobiltelefon – írja a dekortar.hu

De mi is az a 3D nyomtatás?
A 3D nyomtatás a digitális nyomtatás egy új válfaja, amelynek segítségével szinte bármilyen tárgy elkészíthető, amennyiben rendelkezésre áll annak térbeli digitális modellje. Gondoljunk csak bele, amikor otthonunkban szükség van egy új bögrére, vagy egy alkatrészre, amelyet már nem árulnak, a jövőben ezeket könnyen előállíthatjuk digitális nyomtatónk segítségével. Nem lesz szükség vásárlásra, mert a legtöbb tárgy otthon előállítható lesz, csupán a tervrajzokat kell majd letölteni az internetről. Ezzel nem csak a háztartásunk, hanem az egész gazdaság átalakulhat, hiszen a tárgyakat többé nem kell megvásárolni, elég csak annak tervrajzát beszerezni, és azt otthonunkban gyárthatjuk majd le.

3D-nyomtatás: új korszak a digitális nyomtatásban és a háztartásokban is

A múlt és a jövő
A 3D nyomtató, mint fogalom 1955-ben született, harminc évvel később születtek az első prototípusok, és az 1990-es években az első piacképes készülékek, ám az igazi robbanás a 2010-es években indult, hiszen ekkor már valóban elérhető árú lett a 3D nyomtató és ma már tömegesen alkalmazzák nem csak az iparban, de egyre inkább magánszemélyek is. Az iparban a legnépszerűbb az autóipari hasznosítás, ugyanis így a mérnökök könnyűszerrel legyárthatják a megálmodott autók prototípusait. De népszerű az űrkutatásban és a haditechnikában is.

A magánszemélyek főként modellezésre, egyedi műtárgyak megalkotására, vagy hiányzó alkatrészek pótlására használják.

A nyomtatók iránt kereslet óriási ütemben bővül, 2012-ben még „csak” 500 milliárd forintos piaca volt, elemzők szerint 5 év múlva már több ezer milliárdos bevételt hoznak majd a 3D nyomtatók világszerte. A teljes gazdaságra gyakorolt hatása pedig egészen elképesztő lehet. A McKinsey elemzése szerint tíz év múlva hatvanezer milliárd forintnyi összeggel járul majd hozzá a gazdasághoz az új digitális nyomdatechnika.

Meglepő módon, bár az új technológiáról még kevesen hallottak, egy házi 3D nyomtató akár már egy drágább TV árán beszerezhető, még idehaza is. Bár vélhetően egyelőre kevesen kapkodnak az új technológiáért, ha az előrejelzések beválnak, a 3D nyomtatók elterjedése épp olyan robbanásszerű lesz, mint egy évtized a mobiltelefonoké volt.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 19. 05:01, péntek | Belföld

Az eddig legmelegebb június volt az idei

2019 júniusa a legmelegebb hatodik hónap volt a bolygón a feljegyzések kezdete óta az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint.

2019. Július 19. 05:00, péntek | Belföld

Emelkedhet a tej és a tejtermékek ára

Nőhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára a nyerstej csökkenő mennyisége, valamint az előállítási költségek, az infláció és a munkabérek emelkedése miatt

2019. Július 18. 18:02, csütörtök | Belföld

Tovább melegszik az idő a hétvégén

A hétvégén sok lesz a napsütés és tovább melegszik az idő, vasárnap néhol akár 34 fok is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

2019. Július 18. 15:04, csütörtök | Belföld

Elítélték a szurkáló utast

Négy és fél év szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki tavaly részegen megszúrt egy buszvezetőt – tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-it.