Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. December 01. 14:56, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

3D-s nyomtatóval állíthatják elő az orvosok a csontokat

3D-s nyomtatóval állíthatják elő az orvosok a csontokat

A tudósok bejelentették, hogy kifejlesztettek egy olyan anyagot, amely a jövőben pótolhatja a sérült vagy hiányzó csontokat.

Ami pedig igazán szenzációssá teszi a bejelentést, az az, hogy az élethű csontokat egy háromdimenziós nyomtatóval hozzák majd létre, így az előállítás sem tart évekig.

A kutatásokban az áttörést az hozta meg, amikor a tudósok felfedezték, hogy amennyiben a kalcium-foszfáthoz - az anyag, egyfajta kerámiapor fő alkotóeleméhez - szilícium-dioxidot és cink-oxidot adnak hozzá, úgy az anyag kétszer erősebbé válik. Innen indultak ki a további fejlesztések - írja a Dental Materials.

Az anyagot ezután sérült csontszövetekhez kapcsolták hozzá, hogy megfigyeljék, miként képes együttműködni a természetes csontszövet és a művi úton előállított helyettesítő csont. A pontos illesztés érdekében olyan állványokat hoztak létre, amelyeket testre szabtak, és amelyekre 3D-s nyomtatóval, vékony rétegekben vitték fel por alakban a 'műcsont' anyagát.

A tudósok végül megfigyelték, hogy a porból előállított csont jól illeszkedik a sérült csontszövethez, és viszonylag rövid idő alatt összenő azzal, biztosítva így a megfelelő teherbírást. A remények szerint a technika 10-20 éven belül mindennapossá válhat az orvostudományban, bár egyelőre embereken még nem tesztelték.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: orvosok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő