Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Március 04. 05:02, vasárnap | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/városháza

4,5 milliárdos beruházások, 5,5 milliárd forintos felújítások Esztergomban

4,5 milliárdos beruházások, 5,5 milliárd forintos felújítások Esztergomban

Elfogadta az idei költségvetést Esztergom képviselő-testülete március elsején. Mellette több napirendről is döntött a városvezetés.

A költségvetés elfogadásával 4,539 milliárd forint értékben újabb beruházások, 5,599 milliárd forint összegben pedig újabb felújítások indulhatnak meg a városban. A Párkányba tervezett újabb, az Esztergomban és környékén élőket is érintő beruházással szemben tiltakozik az önkormányzat – többek között erről döntöttek a képviselők a március 1-i, ismét maratoni hosszúságú testületi ülésen.

A képviselő-testület elfogadta az idei költségvetési rendeletet

A költségvetéssel kapcsolatban decemberben és januárban is munkaértekezletet hívott össze Romanek Etelka polgármester, majd ezt követően először január 11-én terjesztette a testület elé a költségvetés tervezetét. A testület akkor úgy döntött, nem tárgyalja az előterjesztést, az újabb képviselői javaslatokat február 8-án ismét munkaértekezlet keretén belül tárgyalták. A költségvetés tervezetét a február 22-i testületi ülésre ismét beterjesztette a testület elé az erre kizárólagosan jogosult polgármester, ám az ülés kezdete előtt benyújtott további jelentős összegű, mintegy 900 millió forintnyi képviselői módosítás miatt ekkor sem tárgyalta azt a testület. A képviselők kérésének megfelelően módosított tervezetet végül a március 1-i ülésen fogadták el. Romanek Etelka polgármester hangsúlyozta, hogy a benyújtott módosításokkal kiegészített költségvetési rendelet-tervezet meglehetősen túlfeszített és kockázatos, azonban ezzel együtt is fontos annak elfogadása annak érekében, hogy a tervezett beruházások minél hamarabb elindulhassanak.
A testület döntött arról, hogy az Állami Számvevőszék 2012 évre vonatkozó számvevői ellenőrzés utóvizsgálatának jelentésében tett megállapításaival kapcsolatos tájékoztatót a figyelemfelhívó levélben foglaltakat és a megtett polgármesteri intézkedéseket elfogadja.

Pályázatokkal kapcsolatos döntések

A képviselők elfogadták az idei munkaterv módosítását, döntöttek több pályázati kérdésben is. Így a Komárom-Esztergom Megyei Felzárkózási Fórumhoz történő csatlakozásról, amelynek célja a megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködések támogatása. A megyei projektre összesen 57 millió forint támogatási forrás áll rendelkezésre.

A testület támogatta továbbá pályázat készítését és benyújtását a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány „Esztergomi zsidó sírkertek megújítása” címmel. A pályázat keretén belül maximum 20 millió forint támogatás igényelhető, amelyből a Belvárosi Temető melletti Régi Izraelita temető felújítását tervezi Esztergom.

Tiltakozás a párkányi ipari létesítménnyel szemben
A testület határozott tiltakozó állásfoglalást fogadott el a Párkányba tervezett bioüzemanyagot és biooldószereket gyártó üzem létesítésével kapcsolatban.
A döntés szerint a testület felhatalmazza a polgármestert, hogy részletes tájékoztatást kérjen a tervezett üzemmel kapcsolatban.

Döntöttek arról, hogy az önkormányzat tiltakozik az Esztergomot, mint a hatásterületen lévő potenciális hatásviselőt érintett települést, az itt élő embereket érintő beruházással szemben, egyben döntöttek arról, hogy Esztergom kezdeményezi az ügyben nemzetközi hatásvizsgálati eljárás indítását.

Új helyi autóbusz menetrend készülhet
A képviselők döntöttek arról, hogy egy részletes tanulmány készüljön el a helyi járatú autóbusz járatok útvonalát és menetrendjét érintően a közös autóbusz- és vasúti központ (IMCS) elkészültét követő időszakra. A tanulmány célja, hogy felmérjék, a jelenlegi buszpályaudvar megszűnését követően hogyan biztosítható legoptimálisabban a helyi járatú autóbusz közlekedés.

Koordináció a turisztikai fejlesztésekről
A testület döntött arról, hogy Esztergom Város Önkormányzata munkakapcsolatot alakítson ki a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt-vel a Dunakanyar, mint kiemelt turisztikai térség fejlesztésével kapcsolatos, Esztergomot érintő beruházásokkal kapcsolatban. A kormány tavaly nyilvánította kiemelt turisztikai térséggé a Dunakanyart, egyben döntött az ehhez kapcsolódó turisztikai fejlesztésekről.
Esztergom az egészségturisztikai fejlesztések kapcsán 5, egyházturisztikai fejlesztések kapcsán 2, míg Esztergom turisztikai attraktivitásának fejlesztése címen 10 milliárd forint fejlesztési forrásban érintett.

Kiadványok elkészítésével bővült a Zöld-Út Kft. profilja
Képviselői indítvány alapján döntöttek arról, hogy az Esztergom havilap kiadására 2018-ban havi 2 543 237-ot biztosít. Az immár az önkormányzat in-house cégeként működő Zöld-Út Kft-t tavaly nyáron bízta meg a testület a lap kiadásával, a Zöld-Út Kft. akkor a most elfogadott havi költséggel megegyező árajánlatot adott. A képviselők előbb 1.148.455 forintot biztosítottak-e célra (2018. augusztus, szeptember hónapra), majd 2018. október, november, december hónapra 1.968.340 forintra módosították az összeget. A Kft. az idei évre a tavaly eredetileg is benyújtott költségvetést látta indokoltnak, amit a képviselő-testület ezúttal jóváhagyott.
Szintén képviselői indítványra döntöttek a képviselők arról, hogy a jövőben az önkormányzat kulturális, művészeti, turisztikai és ismeretterjesztői kiadványok elkészítésével a Zöld-Út Kft-t bízza meg. A képviselők végezetül az új feladatokkal összhangban módosították a Kft-vel korábban megkötött közszolgálati szerződést.

A délután 16.00 órakor kezdődő ülést 21.00 órakor kénytelen volt berekeszteni Romanek Etelka polgármester, több napirendi pontról így majd csak a következő ülésen tud dönteni a testület.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.