Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. Június 13. 15:13, kedd | PR
Forrás: (x)

5 tipp a fenntartható divathoz

5 tipp a fenntartható divathoz

A divat nemcsak az önkifejezés és a stílus eszköze, hanem a környezetünkre és a társadalmunkra is hatással van. A divatipar az egyik legnagyobb szennyező és erőforrás-felhasználó iparág a világon, amely évente több milliárd tonna szemetet és üvegházhatású gázokat termel.

A divatiparban dolgozó emberek gyakran alacsony béreket kapnak, rossz munkakörülmények között dolgoznak, és ki vannak téve a vegyi anyagoknak és a baleseteknek.

A fenntartható divat olyan divatirányzat, amely tiszteletben tartja a környezeti és társadalmi szempontokat. Célja, hogy csökkentse a környezetre gyakorolt negatív hatásokat, és növelje az iparág pozitív hatásait a társadalomra és a gazdaságra.
De hogyan tehetjük fenntarthatóbbá a divatot? Íme, néhány tipp a Coolest.hu és az Easily.hu magazin szerkesztőitől!

1. Vásárolj kevesebbet, de jobbat

A fast fashion csábító lehet, hiszen olcsó és trendi ruhákat kínál, de ezek gyakran rossz minőségűek, hamar elhasználódnak vagy kimennek a divatból. Ehelyett válassz olyan ruhákat, amelyek időtlenek, sokoldalúak és tartósak.
Keress olyan márkákat, amelyek etikus módon termelnek, használnak természetes vagy újrahasznosított anyagokat, és minimalizálják az ökológiai lábnyomukat.

2. Javítsd vagy alakítsd át a régi ruháidat

Ha van egy ruhád, amit már nem hordasz vagy nem illik rád, ne dobd ki, hanem adj neki egy új életet. Használj ollót, tűt, cérnát vagy festéket, hogy megjavítsd vagy átalakítsd a ruhádat. Például varrj rá egy mintát vagy egy zsebet, vágd le az ujját vagy az alját, vagy fesd át egy másik színre. Légy kreatív és személyre szabott.

3. Cserélj vagy kölcsönözz ruhákat másokkal

Ha unod a ruhatáradat vagy szeretnél valami újat kipróbálni, nem kell feltétlenül új ruhát venned. Inkább cserélj vagy kölcsönözz ruhákat barátaiddal, családtagjaiddal vagy ismerőseiddel. Így nem csak pénzt takarítasz meg, hanem új stílusokat is felfedezhetsz. Részt vehetsz online vagy offline ruhacsere eseményeken is, ahol más emberekkel cserélheted el a felesleges ruháidat.

4. Támogass helyi és fenntartható tervezőket

Ha új ruhát szeretnél venni, kerüld el a nagy üzletláncokat és inkább válassz helyi és fenntartható tervezőket. Így nem csak a környezetet óvod, hanem a helyi gazdaságot és a kreativitást is támogatod. Keress olyan tervezőket, akik használnak természetes, organikus vagy újrahasznosított anyagokat, figyelnek az etikus munkakörülményekre és a minőségre, és kifejezik az egyedi stílusukat és értékeiket.

5. Mosd és tárold megfelelően a ruháidat

A ruhák fenntarthatósága nem csak azon múlik, hogyan vásároljuk meg őket, hanem azon is, hogyan bánunk velük. A ruhák mosása és szárítása sok vizet és energiát igényel, és sok mikroműanyagot juttat a környezetbe.

Ezért próbálj meg kevesebbet mosni, alacsony hőmérsékleten és környezetbarát mosószerrel. Ha lehetséges, szárítsd a ruháidat a szabad levegőn vagy egy szárítóállványon. Tárold a ruháidat tisztán, szellősen és rendezetten, hogy ne gyűrődjenek össze vagy sérüljenek meg.

A fenntartható divat nem csak egy divatirányzat, hanem egy életmód. Ha tudatosabban választod ki, használod és kezeled a ruháidat, nem csak a környezetednek teszel jót, hanem a saját stílusodnak és önbizalmadnak is. Próbáld ki ezeket a tippeket, és légy része a fenntartható divatmozgalomnak!

A cikk megírásában partnerünk volt a Videóhírek.

Címkék: divat, ruha, stílus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.