Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Június 07. 14:16, vasárnap | PR

5 tipp, hogy talpon maradj a vírusválság utáni munkaerőpiacon

5 tipp, hogy talpon maradj a vírusválság utáni munkaerőpiacon

A vírusválság átrendezte az emberek életét világszerte. Sokan veszítették el a munkájukat és kényszerülnek állást keresni egy igen kedvezőtlen klíma alatt. Nekik hoztunk hasznos tippeket.

Az elmúlt idők kedvező gazdasági környezetének köszönhetően tavaly rekord alacsony volt a munkanélküliség, így a munkavállalók megtehették, hogy válogattak az ajánlatok között. A hiányszakmákban dolgozó képzett munkavállalók pedig kis túlzással szinte bármit kérhettek. Ez az idilli helyzet a vírusválság miatti gazdasági leállással egyik napról a másikra megváltozott.
A friss munkaügyi adatok szerint február óta több, mint 120 ezer ember veszítette el a munkáját és még várhatóan lesznek leépítések. Varázsütésre fordult a kocka és rengeteg képzett és képzetlen munkavállaló jelent meg egy olyan munkaerő piacon, aminek a korábbi felvevőképessége a töredékére csökkent. Nem nehéz felmérni, hogy ez milyen mértékben fogja megnehezíteni a sikeres munkakeresést.

Öt olyan ötletet hoztunk, ami segíthet, hogy kitűnj az átlagból és sikeresen vedd az akadályokat.

Ütős jelentkezési csomag

Szánd rá az időt és állíts össze egy hivatalos portfóliót magadról. Az önéletrajzok tartalmának és megjelenésének is van divatja. Nézz utána, hogy milyen trendek szerint állítják ma össze az önéletrajzokat, és egészítsd ki egy ütős motivációs levéllel. Ehhez a neten már számtalan kiváló motivációs levél mintát találsz, amik letölthető sablonokkal segítik, hogy formai és tartalmi szempontból is nyerő kísérőlevéllel egészítsd ki a jelentkezésedet egy meghirdetett pozícióra.

Új csatornák

Sokan csak a meghirdetett állásokra jelentkeznek, pedig számtalan más csatorna is van, ahol akár jóval nagyobb hatásfokkal is kapcsolatba léphetnének a munkaadóval. Ezek közül is ki kell emelnünk a Linked-in portált, ami a Facebookhoz hasonlóan működik, ám itt szakmai vonalon kapcsolódnak az emberek. A portálon is hirdetnek állásokat, ám még hatékonyabb, ha egy-egy kiszemelt cég kulcsembereivel közvetlenül keresünk kapcsolatot és jelezzük érdeklődésünket a cég iránt.
További hasznos munkakeresési fórum lehet a Facebookon fellelhető számtalan szakmai csoport, ahol ugyan nem elsősorban állásokat posztolnak, de egy szakterületen folyó történésekről kiváló módon lehet információt és tanácsokat szerezni.

Rugalmasság

A kialakult környezetben az marad talpon, aki alkalmazkodni tud a körülményekhez. Ebbe bele tartozik, hogy esetleg másik munkakörben kell elhelyezkedned, teljes munkaidő helyett esetleg részmunkaidőben, de előfordulhat, hogy költöznöd is kell, hogy biztosítani tudd a megélhetésedet. Ezek mind kényelmetlen és kellemetlen változások, de a rugalmasságodért cserébe könnyebben tudsz elhelyezkedni és várhatóan nem tart örökké a megalkuvás. Akkor tudsz újra váltani olyanra, ami jobban tetszik majd.

Kapcsolati háló

Ennek a fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni békeidőben sem, de még jobban felértékelődik, mikor nehezedik az álláskeresés. Sok pozíciót eleve meg sem hirdetnek, hanem ismerősi körben töltik be, mert meg akarják spórolni az álláshirdetések feladásával járó költségeket és macerát. A kapcsolati háló építésében és erősítésében is felbecsülhetetlenül hasznos lehet a Linked-in, vagy a régi jól bevált körtelefon az ismerősök felé. Kérdezd meg, ki hogy van és közben ejtsd el, hogy munkát keresel. Lehet, hogy másnap már interjúzol is.

Továbbképzés

Ezt hagytuk utoljára, mert időigényesebb, de kifizetődő. Ne ülj tétlenül addig sem, míg nem érkezik be az új ajánlat. Bővítsd a készségeidet, hogy piacképesebb legyen a tudásod. Számtalan ingyenes vagy ingyenessé tett forrásból tudod leporolni, vagy bővíteni tudástáradat, és lehet, hogy épp ez a pici hiányzik majd a következő jelentkezésed sikeréhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.