Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 30. 14:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

54 százalékkal emelkedett a stroke előfordulása a kismamák körében

54 százalékkal emelkedett a stroke előfordulása a kismamák körében

Az amerikai kormány megbízásából elvégzett kutatások aggasztó eredményekkel szolgáltak: kiderült, hogy az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett a kismamák körében a stroke előfordulásának gyakorisága.

Az orvosok szerint ennek oka az egyre nagyobb túlsúly, és az amiatt kialakuló súlyos krónikus betegségek.

A vizsgálatok szerint az 1990-es évek és 2006-2007 között a terhesség alatt vagy rögtön a szülés után fellépő stroke-os esetek száma 54 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban. A kutatók elmondták: számítottak növekedésre, de közel sem ilyen mértékűre - írja a Stroke.

Ennek ellenére a terhesség során fellépő stroke továbbra is igen ritka: az észak-amerikai kontinensen az 1990-es évek elején 4000, az utóbbi években pedig 6000 ilyen esetet regisztrálnak évente. Bár a vizsgálatok során nem kutatták, hogy mi lehet az oka ennek a jelenségnek, az orvosok mégis tudják, mi lehet a baj.

Évről évre egyre idősebben szülnek az anyukák, emellett sokkal nagyobb mértékű túlsúllyal rendelkeznek, mit ami még elfogadható lenne. Ráadásul manapság nagyon sokan úgy esnek teherbe, hogy valamilyen súlyos krónikus betegségben szenvednek, ami szintén növelheti a stroke kialakulásának esélyét - mondta dr. Elena Kuklina.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: terhesség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.