Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. December 01. 07:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

57 milliárd forintból újul meg a veszprémi várnegyed

57 milliárd forintból újul meg a veszprémi várnegyed

A város egyik jelentős turisztikai látványosságának felújítása 2025 nyaráig tart, de a legtöbb épület már 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa Program esztendejében is látogatható lesz

Udvardy György elmondta, hogy a barokk kor óta, közel 250 éve nem volt a mostanihoz hasonló nagyságrendű felújítás. Közölte: 18 épület és a hozzá tartozó terek újulnak meg.

Az érsek beszélt arról is, hogy a várbeli épületeket és a tereket azzal a szándékkal újítják fel, hogy "alkalmassá váljanak Istennel való találkozásra."

A tervek között szerepel, hogy a nagyközönség megismerje a restaurálás folyamatát. Azon épületek esetében lesz lehetőség erre, melyek nem lesznek készen 2023-ra - mondta.

A Veszprém - Balaton Kulturális Főváros program évére megújul a székesegyház az altemplom kivételével, az érseki palota terei, a Gizella-kápolna, a Szent-György-kápolna, látogatható lesz a Boldog Gizella Gyűjtemény, restaurálják a Szentháromság szobrot - közölte.

Hozzátette: a Szent Mihály Székesegyház üvegablakain az 1910-es díszítés jelenik meg.

Vörös Tamás, a Veszprém Főegyházmegye főépítésze elmondta, hogy a beruházás 35 ezer négyzetméter épített és mintegy 10 ezer négyzetméter szabad területet érint, mely során az épületek külsőleg és belsőleg is megújulnak. Közölte: nagy problémát jelent a felújítás során, hogy a székesegyház falfelületének több mint 30 százalékán a vizesedés okozta sófertőzés jelentkezik, melyet védőréteggel kell elfedni a munkálatok során. Gondot jelent az is, hogy az 1970-es felújítás során nem a székesegyházhoz méltó festés került a falfelületre, melyet szintén védőréteg fed el a megújulás során.

Pém Attila a Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság igazgató-helyettese előadásában kitért arra, hogy a beruházás kormányzati támogatásból valósul meg, 56,8 milliárd forintból.
Mint mondta, a felújítás várhatóan 2025 nyarán zárul.

Címkék: várnegyed, veszprém

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni