Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Szeptember 27. 12:57, kedd | PR
Forrás: (x)

7 ásványi anyag, melyekről rendszerint elfeledkezünk, pedig fontosak

7 ásványi anyag, melyekről rendszerint elfeledkezünk, pedig fontosak

Szinte mindenhonnan azt halljuk – főleg most, az ősz beköszöntével –, hogy mennyire fontosak a szervezet számára a különböző vitaminok. nni.

Sajnos arról kevesebb szó esik, hogy a vitaminokhoz hasonlóan az ásványi anyagok pótlása is létkérdés, ha szeretnénk egészségesek és kiegyensúlyozottak lenni. De mik is azok az ásványi anyagok? Miért kell őket rendszeresen bevinnünk? És melyek a legfontosabbak a szervezet szempontjából annak ellenére, hogy alig hallunk róluk?

Az ásványi anyagok rejtelmei

Az ásványi anyagok olyan, emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagok, amelyeket a testünk alapvetően nem tud előállítani. Már ebből is látszik, hogy a fontosságuk a vitaminokéval egy lapon említendő: azok közül ugyanis jó néhányat a szervezet maga is képes megtermelni. Az ásványi anyagokat pedig tehát csak kívülről tudjuk bevinni vagy élelmiszerekkel vagy különböző étrend-kiegészítőkkel. De miért is olyan lényeges, hogy rendszeresen pótoljuk őket? Nos, egyrészt azért, mert ezek a mikro- és markotápanyagok nagyban hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, másrészt azért, mert ezek nélkül a vitaminok sem tudják érvényesíteni a jótékony hatásaikat.

Most pedig nézzük, hogy melyek a legalapvetőbb ásványi anyagok, amelyekre mindenkinek szüksége van. A makroelemek – a testtömeg 5%-ánál nagyobb mennyiségben fordulnak elő a szervezetben – között van a kalcium, a kálium, a foszfor, a klór, a magnézium és a nátrium. A mikroelemek – a testtömeg 5%-ánál kisebb mennyiségben fordulnak elő a szervezetben –csoportjában található a cink, a fluor, a jód, a króm, a mangán, a réz, a molibdén, a réz, a szelén és a vas.

7 ritkán emlegetett ásványi anyag

A fenti felsorolásban biztosan vannak olyan elemek, amelyek fontosságáról számtalanszor hallottunk már – ilyen például a vas, a kalcium és a magnézium is. Ugyanakkor biztosan voltak olyanok is, amelyek szerepét még soha nem említette nekünk senki. Mi most ezekkel fogunk egy kicsit részletesebben foglalkozni.

Foszfor

A foszfor szükséges a csontok és a fogak egészségéhez, támogatja azok felépülését. Szerepe van az idegrendszer és az enzimek működésében. Emellett a fehérjeszintézis, de a fehérje-, a szénhidrát- és a zsíranyagcsere is bajos lenne nélküle. Nagy mennyiségben megtalálható a búzakorpában és a búzacsírában, sajtokban, a mákban és a szezámmagban is – csak hogy néhányat említsünk. Azonban a bevitelét túlzásba sem szabad vinni, azzal ugyanis akadályozhatjuk a kalcium felszívódását.

Klór

A klórról a legtöbbeknek a rendszeres nagytakarítás jut az eszébe, pedig ennél sokkal többre képes ez a különleges anyag. Az emberi szervezetben – elsősorban a gyomorsavban, a sósav alkotórészeként – is jelen van és fontos szerepet tölt be. Hozzájárul a test sav-bázis egyensúlyához, a megfelelő só- és vízháztartáshoz, illetve a gyomorsavtermeléshez is. A bevitelünket egyszerűen fedezhetjük: konyhasóval.

Cink

Szót kell még ejtenünk a sejtmembránt védő cinkről, ami az enzimek működéséhez is hozzájárul. Megtalálható a szemben, a hajban, a vesékben, a májban és az izmokban, de részt vesz a vércukorszint-szabályozásban is – ezért nem árt rendszeresen pótolni. Ezt megtehetjük étrend-kiegészítőkkel, de elfogyaszthatjuk élelmiszerek formájában is, például tojással, sajtokkal, kagylóval, magvakkal.

Fluor

A fluornak a fogak és csontok egészségében van pótolhatatlan feladata: megelőzi a fogszuvasodást, a fognövekedési és csontképződési zavarokat. Emellett hozzájárul az erős fogzománc kialakulásához is. Alapvetően ennek sem túl nehéz a bevitele, hiszen az ásványvizekben kellő mennyiségben előfordul.

Jód

A jód antiszeptikus hatásának köszönhetően több orvosi fertőtlenítő készítményben is helyet kap, emellett biztosítja a pajzsmirigy kielégítő működését – így még a túlsúly kialakulása ellen is védhet. A hiánybetegségei között több ijesztő tétel is szerepel: memóriazavarok, nem megfelelő beszédfejlődés, problémamegoldási nehézségek – csak hogy párat felsoroljunk. Éppen ezért célszerű rendszeresen fogyasztani például tengeri halak révén vagy egyszerű jódozott sóval.

Molibdén

Az emberi szervezetben csak kis mennyiségben van jelen, ám a szerepe annál fontosabb, hiszen számos enzim képtelen lenne működni molibdén nélkül. Felel az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséért, megelőzi a szájüregi gondokat, legyen szó fogszuvasodásról van ínyproblémákról. De hatással van a kellemes közérzetre, sőt még a férfi potenciára is. Számos étel tartalmazza, például a különböző húsok és belsőségek, de a hüvelyesekben, a gabonafélékben és a zöld levelesekben is megtalálható bőséggel.

Szelén

A szelén és az E-vitamin egymás jótékony hatásait erősítve lépnek fel a káros szabad gyökök ellen, így megelőzve a rákos megbetegedéseket. Ez a mikroelem tehát antioxidáns hatású, emellett erősíti az immunrendszert, így véd a kórokozók ellen is. Így nem érdemes spórolni a bevitelével: fogyasszunk rendszeresen tengeri halféléket, teljes kiőrlésű gabonaféléket és májat!

Ne hanyagoljuk el!

Tudjuk, tudjuk: szinte lehetetlen odafigyelni arra, hogy az összes vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot nap mint nap pótoljuk a szervezetben. Jó megoldás viszont, ha kiegyensúlyozott étrendet követünk, ami friss, organikus és változatos alapanyagokból áll. Így szinte észrevétlenül vihetünk be minden olyan jótékony anyagot a testünkbe, amit az minden nap meghálál majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.