Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 18. 13:50, hétfő | Helyi
Forrás: dorogimedence.hu

710 alkotó nevezett a Richter TETT-mesepályázat harmadik évadára

710 alkotó nevezett a Richter TETT-mesepályázat harmadik évadára

Míg tavaly a kisebbek, idén a 11 és 14 éves életkor közöttiek bizonyultak a legtermékenyebbnek a „Richter TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek 2023” elnevezésű mese- és történetíró pályázaton: ebből a korosztályból érkezett az alkotások csaknem fele. A győztes mesék szerzői – akik között akadt olyan, aki tavaly is első helyezést ért el – a Budapest Music Centerben vehették át jól megérdemelt jutalmaikat.

A Richter Gedeon Nyrt. által, A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány (Sz2A) szakmai együttműködésével meghirdetett természettudományos mese- és történetíró pályázat kiírására nevezett 710 alkotó között több olyan is akad, akinek már tavaly is kiemelte a meséjét a zsűri. „Az idei, harmadik évadunkban megbizonyosodtunk arról, hogy nemcsak a kisgyerekek, de a kamaszok is otthon érzik magukat a mese birodalmában, beszélnek, írnak, olvasnak »meséül«” – fogalmazott Döbrentey Ildikó Magyar Örökség- és Prima Díjas író, a zsűri tagja, arra utalva, hogy az idei pályamunkák (618) közül a legtöbbet (274) a 11 és 14 év közöttiek küldték be. Hozzátette: a mese mindenre képes, még arra is, hogy elvezesse a diákokat a természettudományok megismeréséhez, kutatásához és továbbadásához.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Prof. Dr. Szántay Csaba, a pályázat zsűrijének tagja, a Richter Gedeon tudományos főtanácsadója, egészségügy- és oktatástámogatási vezetője. Szerinte a Richter TETT-mesepályázat egyedülálló és újszerű módon ad egy lehetséges választ arra a sokakat foglalkoztató problémára, hogy hogyan lehet fellobbantani a természettudományok iránti szeretet a fiatalokban: az önmegismerésen alapuló alkotói szenvedély felfedezésében és kibontakoztatásában természettudományos irodalmi művek megírásán keresztül.

Újszerű és eredeti témaválasztásokról, bátor kérdésfelvetésekről, humorról, ötletgazdagságról, lenyűgöző szövegalkotó és tudományos felkészültségről számolt be Bajzáth Mária zsűritag, Év Gyerekkönyve Díjas, Nők Lapja Irodalmi Díjas író, neveléstudományi bölcsész, pedagógus, a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely szakmai vezetője, akinek saját bevallása szerint az idei pályaművek szerzői is számtalan katartikus pillanatot szereztek.

„Mesebeli számhoz értünk, harmadszor adjuk át a Richter TETT-mesepályázat legjobbjainak díjait, ráadásul egy mesebeli helyszínen, a magyar kultúrát immár több mint tíz éve szolgáló Budapest Music Centerben” – fogalmazott Holtzer Péter, az Sz2A elnöke, aki szerint az idei kiírás is bebizonyította: a természettudományos történetek túlmutatnak ugyan a királykisasszonyok, hercegek, boszorkányok és varázslók világán, ugyanakkor kellő bátorságot, ötletességet és szépirodalmi vénát feltételezve remekül meg is férnek benne.

Akárcsak a pályázat korábbi évadjaiban, az idén 12 díjat és 4 különdíjat, valamint az ezekhez tartozó értékes tárgyjutalmakat kiosztó zsűri a leginkább figyelemreméltónak talált 76 alkotás szerzőit azzal ismeri el, hogy a meséik megjelennek a TETT soron következő antológiájában. A TETT-közösség erejét mutatja, hogy az idén megjelenő könyvben 4 olyan szerző írása is megjelenik, akiknek alkotásai már az előző két alkalommal is szerepeltek a könyvben.

Az Sz2A-ról

A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány a tudományos oktatás fényes múltjához méltó platformként kívánja szolgálni pedagógusok, pedagógushallgatók, diákok, szülők, tanárképző egyetemek, és a szakembereket munkaadóként foglalkoztató szervezetek építő együttműködését a nehézségekkel küzdő oktatási rendszer támogatásában, s ennek jegyében kezdeményez és szervez programokat. Az Sz2A ösztönzi a tanárok, tanári pályára készülő hallgatók és diákok mentorálását; névadója, a fiatalon elhunyt kitűnő kémiatanár, Szabó Szabolcs kezdeményezését folytatva diákokat von be a kísérletezésbe a vidéki iskolákra fókuszáló Kémia MobilLabor, valamint a 2024-ben induló Fizika MobilLabor keretében; komplex természettudományos országos csapatversenyt, Vándorkupát szervez általános iskolák tanulói számára; segíti a természettudományokat oktatók napi munkáját a tanmenethez kapcsolódó, lektorált (videót, feladatlapot, animációt és más gyűjteményt tartalmazó) honlapcsaláddal; illetve a kémiatanárokat kéthetente kiküldött hírlevelével informálja.
A Richter GedEon Nyrt.-ről

A régió vezető gyógyszercége magyarországi központú, magyar irányítású, magas hozzáadott értékre és nagyfokú innovativitásra épülő, specializált multinacionális vállalat. A minőségi szaktudás és az innovációs potenciál meglétére építő nagyfoglalkoztatóként a Richter a legjelentősebb hazai koncentrált tudáscentrum, amely – szinte egyedülálló módon – az innovációs lánc teljes spektrumában folyamatosan aktív és igen eredményes. A vállalat vertikálisan integrált módon gyógyszergyártással, kutatás-fejlesztéssel, kereskedelemmel, valamint marketinggel foglalkozik. A Richter az egészségügy és az oktatás elkötelezett támogatója. További információk ahttp://www.gedeonrichter.com weboldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT