Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Szeptember 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: Press Felhang

77 éve halt meg a Titanic-katasztrófa magyar hőse

77 éve halt meg a Titanic-katasztrófa magyar hőse

Unokája emlékezik a Titanic-katasztrófa magyar hősére. 77 éve halt meg Lengyel Árpád, a túlélőket mentő orvos.

1940. szeptember 8-án hunyt el a Titanic tragikus történetének magyar hőse, dr. Lengyel Árpád. Fiatalon, mindössze 54 éves korában, Rákóczi úti otthonában érte a halál az orvost, aki gondoskodott a Titanic mind a 705 túlélőjéről.

„Nagyapám 26 éves nőtlen férfiként határozta el, hogy jelentkezik a Cunard Line hajóstársaság álláshirdetésére. A Carpathia gőzösre kerestek angolul és magyarul is jól beszélő orvost” - mondta Völgyi Péterné dr. Reich Márta, Lengyel Árpád unokája.

Az orvos első útja egyben az utolsó is lett. A Carpathia esemény nélkül teljesítette a Fiuméből New Yorkba tartó utat, és már visszafelé tartott 1100 utasával, amikor 1912. április 15-én hajnali negyed egykor egy tiszttársa berohant Lengyel kabinjába, és közölte vele: süllyed a Titanic. Arthur Henry Rostron kapitány azonnal parancsba adta, hogy induljanak el a katasztrófa helyszíne felé, a Budapesten medikusként már komoly mentős tapasztalatot szerző magyar orvost pedig utasította, hogy álljon oda, ahol felhúzzák a mentőcsónakból a túlélőket.

„Nagyapám mind a 705 túlélővel találkozott, naplójába pedig még a fedélzeten lejegyezte élményeit” - mondta az unoka, aki a Budapesten megtekinthető Titanic kiállítás rendelkezésére bocsátotta Lengyel Árpád személyes tárgyait és feljegyzéseit.

A visszafelé út három és fél napig tartott New Yorkba, erről dr. Lengyel Árpád így írt: „Rendkívül szomorú út volt. Könnyekre fakasztott mindenkit a menekültek jajgatása. Ki a gyermekeit, ki a szüleit, ki pedig az élete párját kereste. Mindannyian sokkos állapotban voltak... Különösen vigasztalhatatlan volt három fiatal asszonyka, akik – nászúton lévén – férjüket vesztették el. Ezek között volt egy feltűnően szép francia hölgy, aki valahányszor engem meglátott, ismét jajgatásba tört ki, mert – mint másoktól hallottam – alakom emlékeztette őt a mindössze 19 éves, hullámsírba veszett férjére.”

Lengyelt annyira megérintették a történtek, hogy hazatérve azonnal távozott tengeri állásából és Budapesten folytatta a gyógyítást, majd a világháborúban egy kórházvonat parancsnokaként szerzett további érdemeket.

A Titanic kiállítás Lengyel Árpád történetének dokumentációjával az év végéig látható az egykori VAM Design Center helyén, a Komplexben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.