Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. December 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

80 millióba fog kerülni a BMW sporthibridje

80 millióba fog kerülni a BMW sporthibridje

Eredetileg csak koncepciónak szánta a BMW az i8 elnevezésű futurisztikus sportautóját, de a nagy érdeklődésre való tekintettel jövő ősszel piacra dobják a csodajárgányt.

A BMW i8 leginkább azokra a rendőrautókra hasonlít, amelyeket a Silvester Stallone és Sandra Bullock nevével fémjelzett A pusztító című filmben (Demoliton Man) láthattunk. Az akciófilm 2032-ben játszódik, de a BMW jóvoltából a valóság cirka húsz évvel megelőzi a fikciót. A dögös kupéforma négy teljes értékű ülést rejt, de nem is ez a lényeg, hanem ami motorháztető alatt lapul. A BMW mérnökei be akarják bizonyítani a világnak, hogy a hibridtechnológia nemcsak arra alkalmas, hogy komfortos, takarékos gépjárműveket gyártsunk (pl. Toyota Prius), ezért készítették el az i8-at, mely ízig-vérig sportkocsi, ráadásul a hivatalos adatok szerint mindössze 3 liter benzint igényel 100 kilométeren. Valós körülmények között ez inkább 5 liter körül alakulhat, de így is remek érték.

4,6 másodperc alatt van százon

Maga a hajtómű két egységből áll: egy soros hathengeres, 3000 köbcentiméteres benzinmotorból és egy bivalyerős elektromotorból. A rendszer összteljesítménye 349 lóerő, a százra gyorsulás pedig mindössze 4,6 másodpercig tart, amit a Porschék is megirigyelhetnek. Ennél is nagyobb szám, hogy csak az elektromotorra hagyatkozva, tehát benzin használata nélkül 30 kilométert tehetünk meg, ami rendszerint elegendő városon belül a munkába járáshoz. A karosszéria az akkumulátorok ellenére igen könnyű, ugyanis főként alumínium és karbonötvözet felhasználásával készült.

A belső tér láttán is a jövőben érezhetjük magunkat. Mindenütt izgalmas formákkal, ledes kijelzőkkel találkozunk, a kényelmi és biztonsági felszereltség pedig a ma elérhető csúcsot képviseli. Az i8-at jövő ősztől lehet megrendelni, 350 és 400 ezer dollár körüli áron, tehát nagyjából 80 millióba fog kerülni az USA-ban. Hiába no, drága dolog a spórolás…

Belül kicsit szokni kell, de a minőség kiváló.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: