Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 25. 19:50, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

A betiltott Magyar Gárda alapítására emlékeztek Budapesten

A betiltott Magyar Gárda alapítására emlékeztek Budapesten

A bíróság által jogerősen betiltott Magyar Gárda megalapításának hatodik évfordulójára emlékeztek az utódszervezetek képviselői vasárnap délután Budapesten. A Hősök terén körülbelül harminc új tag tett esküt.

A mintegy százötven megemlékező rendőri felvezetéssel indult el a Kodály köröndtől az Andrássy úton a Hősök teréig. A menet élén az úgynevezett Gárda Motorosok haladtak, őket zászlóvivők követték, akik egy-egy nagy méretű nemzeti színű, illetve Árpád-sávos és székely zászlót tartottak.
A megjelent utódszervezetek tagjai zárt alakzatban sorakoztak fel a téren, mindannyian saját szervezetük egyenöltözékében, amelyek közül volt olyan is, amelyik a betiltott Magyar Gárda ruházatára hasonlított. A tér távolabbi részén, félkörben pár száz érdeklődő és szimpatizáns sorakozott fel.
Lenhardt Balázs volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő felszólalásában fura helyzetnek nevezte, hogy az "ünnepelt" jelen van, de a "szülők és nagyszülők", vagyis a Jobbik nincs. Egykori pártjáról beszélve azt mondta, ez a Jobbik már nem az, mint amelyik hat éve létrehozta a Magyar Gárdát.
A lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György - akivel szemben terrorcselekmények vádjával elsőfokú büntetőper zajlik a Fővárosi Törvényszéken - élőben jelentkezett be az interneten keresztül. Egyebek között azt mondta, el tudna képzelni egy szélesebb nemzeti összefogást egy rendszerváltásért. Hozzátette: ennek során vissza kellene térni azokhoz a hagyományokhoz, amelyek alapján évszázadokon keresztül sikeresen működött a magyar nemzet.
Több felszólaló is kifogásolta, hogy kevesen jelentek meg, miként azt is, hogy a Jobbik nem képviseltette magát.
Az esemény végén körülbelül harmincan esküt tettek.
Az MTI tudósítói a demonstráció alatt sem ellentüntetőket, sem rendőri intézkedést nem láttak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk