Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Február 17. 07:21, péntek | Belföld
Forrás: mti

A bizonytalan külső környezet ellenére jó eredménnyel zárt a Mol tavaly

A bizonytalan külső környezet ellenére jó eredménnyel zárt a Mol tavaly

A Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 1773,9 milliárd forint (4,7 milliárd dollár) volt tavaly az előző évi 1071,9 milliárd forint (3,53 milliárd dollár) után.

A vállalatcsoport a tavalyi utolsó negyedévben 438,8 milliárd forint (1,074 milliárd dollár) újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-t termelt, ami az előző negyedévinél 26 százalékkal alacsonyabb, 2021 utolsó negyedévében ugyanakkor 301,2 milliárd forintot (947 millió dollárt) tett ki az EBITDA.

A Mol fő piacának számító Kelet-Közép-Európában az ársapkák és különadók EBITDA-t érintő becsült hatása mintegy 1,6 milliárd dollár volt 2022-ben - jelezték.

A társaság közleménye idézi Hernádi Zsoltot, a vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki úgy fogalmazott: az ukrán háború és ellátásbiztonságra gyakorolt hatásai, a szabályozási környezet és a kiszámíthatatlan makrokörülmények példátlan kihívások elé állították a Mol-t. A tavaly elért kimagasló EBITDA még az extrém mértékű adók, ársapkák és szabályozói intézkedések mellett is lehetőséget biztosít a vállalat stratégiájában megfogalmazott transzformáció és fejlesztések végrehajtására - emelte ki.

Az elnök-vezérigazgató felidézte, hogy beruházásokat indítottak a zöld hidrogén gyártásának területén, és beléptek a hulladékgazdálkodásba, ami fontos lépés a társaság körforgásos gazdasággal kapcsolatos stratégiai céljainak elérése felé.

A tavalyi év minden szempontból próbatétel volt az iparág számára, de a Mol sikerrel vette az akadályokat, és mind működési, mind pénzügyi szempontból jól teljesített - kommentálta az eredményeket Hernádi Zsolt.

Az elnök-vezérigazgató szerint a 2023-as év sem lesz könnyebb. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Mol többszörösen bizonyított rugalmasságával és ellenállóképességével magabiztosan tudnak majd navigálni a bizonytalan időkben.

A Mol-csoport nettó eredménye 628,3 milliárd forint (1,66 milliárd dollár) volt tavaly az előző évi 526,1 milliárd forint (1,74 milliárd dollár) után.

Az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 9868 milliárd forintot (26,33 milliárd dollár) 2022-ben, az egy évvel korábbi 5959 milliárd forint (19,61 milliárd dollár) után.

A kutatás és termelés (upstream) üzletág negyedik negyedévi EBITDA-ja 8 százalékkal, 200,2 milliárd forintra (492 millió dollár) nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az üzletág teljes éves EBITDA-ja elérte 827,5 milliárd forintot (2,21 milliárd dollár), 47 százalékát adva a Mol-csoport egész éves eredményének.

A vállalat értékelése szerint az eredményhez az év során végig magas olaj- és gázárak mellett hozzájárult a Mol nemzetközi és hazai portfóliója is. Jelentős negatív hatást gyakorolt viszont az eredményekre a horvátországi gázárszabályozás és a magyarországi bányajáradék.

A feldolgozás és kereskedelem (downstream) üzletág negyedik negyedévi EBITDA-ja kissé javult az előző évihez képest, 158,5 milliárd forintot (384 millió dollár) ért el. A finomítói hozzájárulás annak ellenére képes volt mérsékelni a petrolkémia negatív EBITDA-ját, hogy a Dunai Finomító a 2022 novemberére tervezett leállás után csak késve tudott újraindulni. Magyarországon és Szlovákiában tovább csökkent 4 százalékkal az üzemanyag-kereslet az utolsó negyedévben, miközben a magyar piacra az ársapka miatt még a szűkös ellátási körülmények is hatottak - jelezte a Mol.

Az üzletág éves EBITDA-ja 848,4 milliárd forint (2,24 milliárd dollár) volt a jó finomítási teljesítménynek köszönhetően. A Slovnaft finomítójában lezajlott teszteléssel a vállalat felkészült arra, hogy növelje a nem orosz eredetű kőolaj bedolgozását.

A fogyasztói szolgáltatások EBITDA-ja 2022-ben majdnem megfeleződött a 2021-es teljes évi eredményhez képest, a kelet-közép-európai árszabályozások miatt 121,2 milliárd forintot (320 millió dollárt) ért el. A növekvő értékesítés és a lengyelországi terjeszkedés csak részben ellensúlyozta a negatív hatásokat. Tavaly az utolsó negyedévben a Mol sikeresen lezárta a Lotos akvizíciót, amelynek keretében 417 benzinkutat vásárolt meg Lengyelországban. A Fresh Cornerek száma 1130-ról 1179-re nőtt az utolsó negyedévben.

A gázszállítási üzletág 61 milliárd forint (163 millió dollár) EBITDA-t ért el 2022-ben, 20 százalékkal többet az előző évinél. Ezt a belföldi és a határokon átnyúló szállítás iránti kereslet növekedése mellett a tárolók folyamatos feltöltése eredményezte. Az utolsó negyedévben 24,7 milliárd forint (61 millió dollár) volt az EBITDA, ami 79 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában elért eredményhez képest.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír 2792 forinton zárt csütörtökön. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3170, a legalacsonyabb 2300 forint volt.

Címkék: mol

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.