Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 06. 14:51, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A csecsemők szüleiktől tanulják a humorérzéket is

A csecsemők szüleiktől tanulják a humorérzéket is

6 és 12 hónapos koruk között a csecsemők szüleik reakcióját figyelve tanulják meg, hogy mi a mulatságos - idézte amerikai kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap.

A harminc csecsemő bevonásával lefolytatott tanulmányban a New Hampshire-i Egyetem kutatói John Sparrow vezetésével különböző helyzetekbe hozták a csecsemőket és szüleiket, az eseményeket pedig videóra rögzítették, majd elemezték.
Korábban is ismert volt, hogy a szülői érzelmi tükrözést alkalmazzák a 8 hónapos csecsemők, amikor egy helyzetben meg akarják állapítani, hogy az hordoz-e fenyegetést számukra. Azt azonban nem tudták, hogy ennél fiatalabb korban, vagy más típusú helyzetekben is előfordul-e ez a szociális feedback.
A mostani tanulmányban először két közönséges helyzetben láthatták a csecsemők a szüleik reakcióját: képes könyvet nézegettek vagy kicsi piros szivacslabdát mutattak nekik. Később a helyzeteket abszurdabbá tették: a képeskönyvet az egyik kutató fejére helyezték, aki közben azt mondogatta, hogy "zoop-zoop", illetve a szivacslabdát az orrára húzták, ő pedig a "beep-beep" szavakat hallatta, miközben bohócorrát böködte. A szülőket arra kérték, hogy az utasítástól függően vagy kifejezéstelen arccal nézzenek a magát produkáló kutatóra, vagy mutassanak rá és nevessenek közben.
Úgy találták, hogy bár a 6 hónapos babák hosszabb ideig meredtek az abszurd eseményre, jelezve, hogy ismeretlen számukra, reakciójuk nem függött a szülő reakciójától. Ugyanakkor alaposan megnézték a szülőt akkor, amikor az nevetett. Az abszurd esemény és az azon való nevetés alapos megfigyelése és összekötése lehet a magyarázata a kutatók szerint annak, hogy miként fejlődik ki aztán a babáknál a humorérzék 12 hónapos korukra. Egyéves születésnapjukra a gyerekek akkor is nevettek az abszurd eseményeken, ha a szüleik éppen kifejezéstelen arcot vágtak közben.
"A tanulmány azt mutatja, hogy a 6 hónaposok figyelnek a szülők +kéretlen érzelmi tanácsára+ az olyan kétértelmű helyzetekben, amelyek viccesek lehetnek. 12 hónapos korukra a gyerekeknek, úgy tűnik, elegendő élettapasztalata van ahhoz, hogy saját maguk döntsenek, legalábbis abban, hogy mit tartanak nevetségesnek" - magyarázta Gina Mireault, a tanulmány egyik szerzője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során