Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Augusztus 16. 14:22, kedd | PR
Forrás: (x)

A csípőfájdalom leggyakoribb okai: mit tehetünk ellene?

A csípőfájdalom leggyakoribb okai: mit tehetünk ellene?

Csípőfájdalommal élni nagy kihívás. A csípőízület szervezetünk egyik legnagyobb ízülete, mozgásunkhoz egészséges működése elengedhetetlen.

A rendszeresen jelentkező csípőfájdalom akadályozhatja mindennapi tevékenységeinket. A keletkező fájdalomnak többféle oka is lehet, ezért fontos megtalálni annak gyökerét, hogy hatékony megoldást találhassunk a problémára.

Cikkünkben megmutatjuk a leggyakoribb okokat, amelyek a csípőfájdalmat okozhatják, és azt is, mit tehetünk a fájdalom ellen. Kitérünk arra, hogy mikor érdemes orvoshoz fordulnunk és hogy milyen lehetőségeink vannak, ha az állapotunk romlik – az orvostudomány ugyanis már erre is megtalálta a megoldást a csípőprotézis formájában.

A csípőfájdalom leggyakoribb okai

Sportsérv

Ha a fájdalom az ágyék/alhasi területre összpontosul, akkor sportsérvről lehet szó, amely a lágyrészsérv következménye. Ezt legtöbbször az edzés közbeni gyors csavarodás vagy az intenzív mozgás okozza.

Bursitis

Tartós fájdalom esetén, ha az a csípő vagy a comb külső oldalán jelentkezik, akkor lehet, hogy bursitisről (nyáktömlőgyulladás) van szó. A bursitis akkor keletkezik, amikor a bursa/tömlő gyulladás alá kerül. Ennek okozói lehetnek mikrotraumák vagy nagyobb sérülések is. A bursitis annak a tömlőnek a gyulladása, amely az izmokat és az inakat védi a csontos élekkel való érintkezéstől.

Ínhüvelygyulladás

Ha a fájdalom a csípő elülső vagy oldalsó részén, esetleg az ágyék területén jelentkezik, akkor valószínű, hogy ínhüvelygyulladásról van szó. Ez általában olyan ismétlődő mozdulatok eredményeként lép fel, amelyek megterhelik a csípő területén lévő inakat.

Csípőízület osteoarthritis, csípőkopás

A tompa, folyamatos csípő, illetve csípőtájéki fájdalom, amely akár a comb elülső részére is lesugározhat, csontízületi gyulladásra utalhat. Ebben az állapotban a porcok kopása gyulladáshoz és merev ízületekhez vezethet. Az ízületet ért korábbi sérülések növelhetik ennek a problémának a kockázatát.

Labrumszakadás, porcleválás

Ha a csípő körüli porcgyűrű (az úgynevezett labralis) elszakad, az folyamatos fájdalmat okozhat. Ilyenkor kattogás vagy korlátozott csípőmozgás tapasztalható. Ez a probléma leginkább táncosokra, komoly sportolókra és a csípőrendellenességekben szenvedőkre jellemző.

Mit tegyünk a fájdalom ellen?

Az alábbiakban azt vesszük végig, hogy az egyes csípőfájdalmat okozó kondíciók esetén mit tudunk tenni a helyzet enyhítésére.

Jegelés

Ha a csípőízület akut gyulladása áll fenn, akkor fontos az ízület pihentetése, jegelése, és megfelelő gyulladáscsökkentő szerek vagy porcerősítő készítmények használata. Abban az esetben, ha csak kisebb problámáról van szó, hatékonyak lehetnek ezek a módszerek is.

Gyógytorna

A csípőfájdalomra hatásos gyógyírt jelenthet a gyógytorna. Érdemes felkeresni egy gyógytorna-központot, ahol a megfelelően képzett gyógytornász segítségével olyan gyakorlatokat tanulhatunk, amelyekkel hosszú távon tartós panaszmentesség és állapotjavulás érhető el. Amikor erős ízületi fájdalmakkal nézünk szembe, az könnyebben mondunk le a mozgásról és hajlamosak vagyunk a mozdulatlansággal orvosolni a fennálló állapotot. Valójában viszont minél kevesebbet mozgatjuk ezt az ízületet, annál nagyobb fájdalmakra számíthatunk. Bár ilyenkor csábító naphosszat ülni vagy feküdni, várhatóan a pihenéssel nem fog elmúlni a fájdalom.

Manuálterápia

A manuálterápia is segítséget nyújthat a csípőízület gyógyításában. Sok módszerrel ellentétben ez egy olyan holisztikus módszer, amely egyaránt figyelembe veszi a test és a lélek egészségét. Figyelmet fordít a test különböző izmainak, porcainak és csontjainak kölcsönhatására. Ami ezért is fontos, mert a csípőízület rendellenességei gyakran más testrészekben is okozhatnak fájdalmakat. Sokszor egy-egy ízületben kialakuló fájdalom lelki okokra is visszavezethető.

Kímélő életmód

Rendszeres sportolás esetén fontos az edzőnek elmondani az ízületi problémákat, így elkerülve a még nagyobb sérüléseket. Ha hozzáértő szakemberről van szó, biztosan tud majd javasolni a betegségünkkel is biztonsággal elvégezhető mozdulatokat, vagy ha szükséges, elmondja, mit kell elkerülnünk. Érdemes a jógát is kipróbálni, mert pár hét rendszeres jógagyakorlás is segíthet csökkenteni a fájdalmakat és elősegítheti a hosszú távú ízületi egészség megtartását.

Ha romlik a helyzet

Ha hosszú ideig elhúzodnak a fájdalmak, és romlik a helyzet, érdemes orvosi segítséget kérni. A megfelelő szakember adhat olyan gyógyszereket, amelyek rendszeres szedésével enyhülhet a fájdalom. Ha a szakember indokoltnak látja, érdemes elvégeztetni a megfelelő vizsgálatokat, hogy azzal teljes képet lehessen alkotni a rendellenesség és a fájdalom okairól. Ezáltal feltérképezhető a probléma valódi oka, és meghatározható a személyre szabott hatékony terápia.
Erre érdemes rászánni az időt, hogy elkerülhető legyen a csípőízület hosszú távú – akár műtéti beavatkozást igénylő – állapotromlása. Ha azonban ez mégis bekövetkezik, akkor jó tudni, hogy a mai orvostudomány lehetőséget nyújt csípőprotézis beültetésére is. A műtéttel az ízület mozgása javulhat és a műtéten átesők a beavatkozás segítségével teljesebb, egészségesebb életet élhetnek, rendszeres fájdalomcsillapítás nélkül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.