Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 27. 14:09, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

A fiatalabbaknál nehezebben ismerik fel a rákot

A fiatalabbaknál nehezebben ismerik fel a rákot

Egy új angliai tanulmány, amely több mint 41 ezer rákos beteget vett gorcső alá.

Rámutatott, hogy a páciensek 77 százaléka, miután először tapasztalt tüneteket és elment háziorvosához, csak a második vagy harmadik konzultáció után került szakorvoshoz. Ezért késik a rák felismerése és annak kezelése.

Közülük is a nők, a fiatalabb korosztály, valamint a ritkább rákos megbetegedéseknél, mint a melanoma multiplex, a hasnyálmirigy, a gyomor, valamint a petefészekrák esetében figyelték meg, hogy nehezebben, csak több konzultáció után gyanakodnak a rákra.

'Mindez azt mutatja, hogy a rák felismerésének kutatását jobban előtérbe kell helyeznünk' - mondta Georgios Lyratzopoulos, a Cambridge Egyetem klinikai főmunkatársa. Hozzátette: az elsődleges tünetekre kell fókuszálni, valamint azok különböző megjelenésére az egyes csoportoknál.

A kutatás során 24 különböző rákfajtát vizsgáltak meg 2010-ben. A szakemberek elmélete szerint a fiatalabbaknál azért késik a rák felismerése, mert náluk kevésbé gyanakszanak a daganatos megbetegedésre. Ugyanez vonatkozik a nőkre, akik körében kevesebb a megbetegedés, mint a férfiaknál, ezért nem kellően gyanakodnak a rákra a háziorvosok.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.