Városlista
2021. szeptember 23, csütörtök - Tekla

Hírek

2021. Július 29. 06:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Babits Mihály Színház

A gólyakalifa bemutatójával nyitja az évadot a Babits Mihály Színház Esztergomban

A gólyakalifa bemutatójával nyitja az évadot a Babits Mihály Színház Esztergomban

Névadója halálának 80. évfordulójára emlékezik a Babits Mihály Színház, A gólyakalifa 2021. szeptember 5-i bemutatójával, melyet a Bubik Színpadon láthat majd a közönség.

Bánföldi Szilárd, a készülő produkció főszereplője - akit Hamlet szerepében ismerhetett meg még tavaly az esztergomi közönség - elmondta: régi vágya volt egy monodráma elkészítése, ezért is örült nagyon a rendező, Kaj Ádám felkérésének, akivel kölcsönösen inspirálják egymást a pórbafolyamat során Tábory Elemér alakjának színpadi kidolgozásában.

A fiatal színművész szerint kihívás és óriási művészi lehetőség a több mint, egy órás folyamatos, elmélyült koncentrációt igénylő szerep, amely ráadásul, hasadt tudatának révén, kettős személyiség, így még nehezebb a hiteles ábrázolás.

A látványt ezúttal is esztergomi tehetségek készítik majd: a jelmeztervező Kovács Klaudia lesz, a látványelemekért, kellékekért Orth M. Dániel felel. A Gólyakalifa-látomásban Braun Barna tűnik majd fel. A zeneszerző: Ágoston Máté.

Az olvasópróbát 2021. július 27-én tartották meg a Babits Mihály Emlékházban.

Babits Mihály 1913-ban írt regényét sokan a modern magyar próza előfutárának tartják. A szerzőt a tudathasadás problematikája foglalkoztatja, amihez Freud Az álomról c. tanulmánya szolgáltatja a tudományos alapot. A főhős, Tábory Elemér betegsége ugyanakkor nem tekinthető klasszikus személyiségzavarnak, mert másik énje álmában él, és erről az álomlétezésről neki tudata, sőt emlékezet is van. Babits valójában egy lélekhasadás tragédiáját írja meg, amikor kettéválik az ember „fényes” (az erkölcsi és etikai, a civilizált) és az árnyékszerű része (a démonikus, az ösztöni), és ettől a mentális elkárhozástól még az őrangyal szerepét helyettesítő női szereplők sem tudják megmenteni.

A gólyakalifa egyszerre mese, lélektani regény, bűnügyi történet, pszichológiai thriller, aminek költői nyelvezetét még Stephen King is megirigyelné. Színházunk ezzel az előadással kapcsolódik be az idei Babits Mihály Emlékévbe.

Írta: Babits Mihály

Tábory Elemér: Bánföldi Szilárd
Gólyakalifa: Braun Barna

Jelmez: Kovács Klaudia
Zene: Ágoston Máté
Szcenika: Orth M. Dániel
Dramaturg: Pásztó András

Rendezte: Kaj Ádám

Fotók az olvasópróbáról: Babits Mihály Színház

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 23. 18:26, csütörtök | Helyi

Szenior örömtánc Esztergomban is

Az Alzheimer Világnap és Világhónap rendezvényeihez kapcsolódva örömtáncoltak a szép korú hölgyek és urak ma délután a Széchenyi téren.

2021. Szeptember 23. 13:56, csütörtök | Helyi

Elbontották az Erzsébet parki fitnesz eszközöket

A tegnapi napon már több kép jelent meg a közösségi oldalakon arról, hogy az Erzsébet parkban körbe ásták a hét évvel ezelőtt telepített fitnesz eszközöket.

2021. Szeptember 23. 09:50, csütörtök | Helyi

Virtuális séta a Kerek-tónál

A közelgő Magyar Halak Napja miatt érdekes lehet körülnézni a Kerektavi Természetházban, vagy madártávlatból rápillantani a rendezvény helyszínéül szolgáló tópartra és környékére.

2021. Szeptember 23. 07:57, csütörtök | Helyi

Negyven Suzuki Vitarát vásárolt a kormány

Munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekhez negyven Suzuki Vitarát vásárolt a kormány bruttó 254 millió forintért - ismertette Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.