Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Szeptember 21. 06:00, hétfő | Helyi
Forrás: Sajtóközlemény

A Gyönyörök kertje a Dzsámiba költözött

A Gyönyörök kertje a Dzsámiba költözött

Óriási tömeg fogadta Balla András Gyönyörök kertje című kiállítását az esztergomi Dzsámiban.

A szeptember 20-án délután megtartott eseményen a zömében művészetpártoló, művészetrajongó értelmiségi közönség képviseltette magát, illetve az eseményen ugyancsak részt vett számos városi intézmény, szervezet, közösség vezetője.

A tárlatmegnyitó több szempontból is különleges alkalom volt. Egyfelől ekkor jelentették be, hogy az idén 70 éves Balla András fotógráfus hét kiállítással várja a közönséget. Az is elhangzott, hogy a fiatal alkotók számára is nagy feladatnak mondható hét kiállításból többet itt Esztergomban láthatnak a fotóművészet kedvelői, az egyik korábban már látható volt a Rondellában, most nyílt a Dzsámiban egy, illetve majd a Duna Múzeumban és a Sugár Galériában is lesz Balla tárlat idén. Az életmű bemutató sorozat Dzsámiban most megnyílt állomásán Balla András kertépítészettel kapcsolatos fotóit láthatja a publikum.

A rendezvényen szereplő, Vereckei Attila gitáros, karnagy által vezetett zenészekről bejelentették, hogy Esztergomi Reneszánsz Ensemble néven megalakultak, céljuk a középkori, reneszánsz zenét fognak játszani. A kiállítás megnyitón a Dzsámi helyreállítását végző és az épületet patinás állapotában korszerű módon üzemeltető német vállalkozás vezetője Karl Rosenberg is felszólalt. Mint egy helyen fogalmazott: a németek, és ő maga is nagyra értékeli az európai színvonalú magyar kultúrát, ez esetben Balla András nemzetközi rangú alkotó munkásságát.

(Ezen művészeti esemény kapcsán is érdemes tudni, hogy Karl Rosenberg a Rosenberg cég alapítója és tulajdonosa negyedszázada hozta létre a környékünk egyik jelentős munkáltatóját, mely közel háromszáz embernek ad munkát.

Karl Rosenberg emellett jelentősen támogatja az esztergomi Dzsámi környékén folyó beruházást, az idegenforgalmi látványosság kialakítását, a Berényi Zsigmond utca korabeli módon történő helyreállítását. Az elkészült Dzsámit 2007-ben adták át, mely alkalomból Karl Rosenberg Pro Cultura Hungarica díjat kapott.)

A tárlatot további méltató, elemző szavakat Fábián László író mondta, aki Balla András Dzsámiban kiállított fotói kapcsán többek között rámutatott, hogy maga az emberiség története is egy kertben, mégpedig az Éden-kertben indult, Isten oda teremtette az embert, egy pusztasággal körülvett, gazdagon pompázó helyre, ahol minden rendelkezésre állt a boldog életre. Balla András kertekről készült kompozíción azt az állapotot látjuk visszatükrözni, amikor az ember teremti újjá a természetet, a maga által elgondolt terv szerint, mondta Fábián László.

A tárlatmegnyitó alkalmával a közönség tovább élvezhette az immár névvel nevezett reneszánsz zenei együttes koncertjét, és a Dzsámi mellett lévő, bástyával ölelt vízikerék-udvaron, egy-egy finom pohár bor mellett gondolhatta át a Gyönyörök kertje darabjainak határozott üzenetét - olvasható Romanek Etelka polgármester közösségi oldalán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.