Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 21. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A harctéren is bevetnék a lézert

A harctéren is bevetnék a lézert

Egy olyan lézert fejlesztettek ki a Michigani Állami Egyetem kutatói, amely megbízhatóan leplezi le az út menti robbanószerkezeteket.

Melyek például Irakban és Afganisztánban számos amerikai és szövetséges katona életét oltották ki – közölte a Science Daily című tudományos ismeretterjesztő portál.

Az alkalmazott lézer energialeadása alig tér el az egyszerű kézi mutatófényétől, érzékenysége és szelektivitása alapján képes nagy területek lefedésére és olyan robbanószerkezetek észlelésére, amelyek a katonák halálozásának csaknem 60 százalékáért felelősek.

A terepre kihelyezett pokolgépek detektálása fontos, de különösen nehéz, mert rengeteg más vegyület található a környezetben, amely elfedi a keresett molekulákat – mondta Marcus Dantus kémikus, aki kutatócsoportjával elért eredményét az Applied Physics Letters című szakfolyóiratban ismertette részletesen.

„A robbanóanyagok azonosításában kritikus, hogy érzékeny és szelektív legyen a módszer a molekulaszerkezetre, mert így kerülhető el az épületek szükségtelen kiürítése vagy az utak lezárása hamis riasztások miatt” – tette hozzá Dantus.

A milligramm milliomod része

Az új lézer a milligramm milliomod részének megfelelő mennyiségű anyagot is képes azonosítani. A lézersugárban rövid és hosszabb impulzusok váltják egymást. Előbbiek megrezgetik a célba vett molekulákat, utóbbiak pedig „meghallgatják” a választ, és azonosítják a különböző „akkordokat”. A rezgési frekvencia egyedi és megkülönböztethető az egyes molekuláknál. A nagy érzékenységű lézerhez kamerák is csatlakoztathatók, és használatuk lehetővé teszi, hogy biztonságos távolságból pásztázzák végig a kérdéses területet.

Mint Dantus felidézte, ezt a típusú lézert és módszert eredetileg mikroszkópos vizsgálatokra fejlesztették ki, onnan adaptálták az új alkalmazási területre. (lm)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni