Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2023. Október 05. 15:14, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A jövő hét elején a fagyzugos helyeken megjelenhet az első őszi fagy

A  jövő hét elején a fagyzugos helyeken megjelenhet az első őszi fagy

Folytatódik a betakarításhoz kedvező, jobbára száraz idő, de hétfőn már megjelenhet az első őszi fagy - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Bár több időjárási front is átvonult az ország felett az elmúlt időszakban, csak jelentéktelen mennyiségű eső esett, és nagyrészt száraz, napos volt az idő. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege általában 10-40 milliméter hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. A talaj felső 20 centiméteres rétege csaknem országszerte bőven tartalmaz vizet, és az ország nagy részén a középső talajréteg is jó vízellátottságú, Budapesttől délre, az Alföld középső és keleti tájain vannak szárazabb foltok.

A hőmérséklet csúcsértéke múlt kedd és szombat között jellemzően még a nyarat idézve 25 és 30 Celsius-fok között volt, jóval magasabb az ilyenkor szokásosnál. A vasárnap érkezett hidegfront 6-8 fokos lehűlést hozott, majd újabb melegedés kezdődött és újra a 25 fok körüli maximumok voltak a jellemzők. A szerdai újabb hidegfront utáni reggelre többfelé 5 fok alá csökkent a hőmérséklet.

A kukorica és helyenként még a napraforgó aratása is zajlik. Az optimális szemnedvesség eléréséhez a száraz, meleg időjárás kedvező.

Az őszi káposztarepce számára a szeptember végi eső sokat jelentett, ahogy az őszi kalászosok magágyának előkészítéséhez is nagy szükség volt a felső talajréteg átnedvesedésére.

A következő napokban folytatódik a döntően száraz, napos időjárás, bár vasárnap érkezik egy markáns hidegfront, de számottevő csapadékot ez sem hoz. A hőmérséklet szombatig emelkedik, majd a vasárnapi hidegfront mögött sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg érkezik az ország fölé, hétfőn a csúcsérték már csak 13 és 19 fok között valószínű, és reggelre a fagyzugos helyeken már megjelenhet az első őszi fagy. A hideg levegőnek azonban nincs sok utánpótlása, nyugat felől gyors melegedés kezdődik a magasban, így a hét közepére ismét 20-25 fok közötti maximumokban lehet haladni a betakarítással.

Fotó: Pixabay

Címkék: fagy, időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 08:12, szerda | Belföld

Profession.hu: a magyar munkavállalók elsősorban a bér alapján választanak munkahelyet

A munkavállóknak globálisan állásuk hosszú távú biztonsága a legfontosabb szempont egy állás kiválasztásánál, Magyarországon viszont a bérezés áll az első helyen

2024. Július 24. 08:05, szerda | Belföld

Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe

Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe

2024. Július 24. 08:03, szerda | Belföld

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.

2024. Július 24. 08:00, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a beruházásösztönzési stratégia fókuszában most a délnyugat-magyarországi térség áll

A kormány beruházásösztönzési stratégiájának fókuszában most a délnyugat-magyarországi térség áll, a cél elősegíteni a régióbeli vármegyék iparának gyors fejlődését