Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Január 23. 04:14, szombat | Helyi
Forrás: (x)

A kerékpározás nem csak fittebbé tesz

A kerékpározás nem csak fittebbé tesz

Ahogy tavaszhoz közeledvén javul majd az idő, egyre többen pattannak majd bringára. A biciklizés során, ahogyan a legtöbb mozgásforma, sport esetén is, ügyelnünk kell az ízületeink épségére.

Ha azonban megfelelően használjuk a kerékpárt, az nem csak hogy fittebbé tehet, de segíthet az ízületi fájdalmak leküzdésében, sőt akár a porckopás elkerülésében is.

Hogy hogyan kerékpározhatunk úgy, hogy az ne csak fittebbé tegyen, de sokrétűen támogassa egészségünket?

1.) Minden a helyes bicikliválasztásnál kezdődik.

Kerékpár vásárlás során ügyeljünk rá, hogy a célnak és adottságainknak megfelelő járművet válasszunk. Temérdek típusú bicikli van forgalomban, mindegyik különböző felhasználási területre lett kialakítva. Ennek megfelelően egy mindennapi városi használatra tervezett kerékpár kevésbé alkalmas országúti közlekedésre, vagy erdei túrákhoz. Ennek azért is van jelentősége, mert a nem megfelelően választott bicikli feleslegesen erőltethet ránk olyan (esetleg kényelmetlen) testtartást, mely az adott körülmények között nem lenne indokolt. (Gondoljunk például az országúti, vagy verseny kerékpárok kos kormánya miatt felvett erősen előrehajolt tartásra.)

2.) Kerékpározzunk hetente többször a porckopás ellen

A porckopás életkortól függetlenül jelentkezhet.

Porckopás esetén a sérült porcfelület dörzsölődik, aminek következtében gyulladás jöhet létre, mely fájdalommal, merevséggel és mozgási nehézséggel járhat.

A porckopás jellemzően az alsó végtagokat, a lábakat érinti gyakrabban, hiszen ezek azok a tagjaink, amik mozgás során a legtöbbször és a legnagyobb igénybevételnek vannak kitéve.

Ha már jelentkeztek a tünetek, a kerékpározás lassíthatja a további kopást és segíthet a tünetek enyhítésében.

A kerékpározás során végzett dinamikus és ciklikus mozgás lehetővé teszi, hogy már meglévő porckopás esetén és úgy mozogjunk, hogy közben nem terheljük az alsó végtagi ízületeket. A kerékpározáshoz nem feltétlen kell a szabadban lennünk, a szobabiciklizés éppoly hatékony szolgálatot tehet.

3.) Ügyeljünk a tartásunkra!

A maximálisan kényelmes és ízületkímélő kerékpározáshoz rendkívül fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő és dinamikus medencetartásra.

Abban az esetben, ha elhanyagoljuk ezt és medencénk rossz pozícióban van a tekerés során, testünk fájdalommal fog reagálni erre, elsősorban a váll ízületeiben, a hátunkban, vagy a nyakunkban.

Milyen a megfelelő medencetartás? A megfelelő medencetartás során gerincünk oldalnézetből S-alakot formál, míg helytelen tartás esetén a derék és a hát közepe kidomborodik. Ez utóbbi azért okozhat problémát, mert ilyen testtartással csökken gerincünk rugalmassága, kevésbé tudja elnyelni az ütközéseket, így valamely tagunk egészen biztosan belefájdul majd a hosszabb biciklizésbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.