Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 30. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A kormány már ma dönthet az alapvető élelmiszerek áfacsökkentéséről

A kormány már ma dönthet az alapvető élelmiszerek áfacsökkentéséről

A kormány mai ülésén 5 százalékra csökkentheti az alapvető élelmiszerek áfáját, hogy megelőzze az élelmiszerárak drasztikus drágulását.

A kormány mai ülésén 5 százalékra csökkentheti az alapvető élelmiszerek áfáját, hogy megelőzze az élelmiszerárak drasztikus drágulását - írja a Népszava. A minap a hús-, a baromfi- és a tejterméktanács is levélben fordult a kormányhoz az adócsökkentés érdekében. Az aszály okozta takarmányhiány, illetve áremelkedés miatt ugyanis szerintük drámai áremelésekre lenne szükség.

Meglátásuk szerint a jelenlegi közgazdasági környezetben mára olyan helyzet állt elő, ami az évszázados aszálykárral tetőzve megoldhatatlan gondok elé állította az agráriumot.Az önköltség robbanás-szerűen emelkedett, miközben az átadási árak nem nagyon mozdultak feljebb. Ráadásul a drágításnak gátat szab a gyenge magyarországi vásárlóerő is.

A Tej-, a Baromfi- és a Vágóállat és Hús Terméktanács ezért közösen fordult az agrár-, a gazdasági miniszterhez, a Miniszterelnökség államtitkárához, illetve az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnökéhez, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját szállítsák le 5 százalékra. Ezzel a megoldással ugyanis jelentősen mérsékelni lehetne az áremelések mértékét.

Lukács László, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója úgy vélte: ha rábólint a kormány az 5 százalékos áfára, akkor is legfeljebb 2013-tól csökkenhet ez az adónem. A szakember elmondta, a magas takarmány árak miatt a termelési költségek is emelkedtek, s ezt a különböző támogatások sem képesek ellensúlyozni. A tej felvásárlási ára jelenleg átlagosan 80 forint, de becslések szerint legalább 100 forintra lenne szükség, hogy a gazdák ne veszteséget termeljenek. Erre nem sok esély van, ezért is létkérdés az áfa csökkentése.
Molnár Györgyi, a Baromfi Terméktanács mezőgazdasági titkára azt mondta, hogy a hosszan tartó kánikula is óriási károkat okozott a baromfitartóknak. Több tízezer baromfi pusztult el.

A magas takarmány árak csak tetézték a gazdák gondjait. Számításaik szerint 30 százalékkal kellene a baromfi hús árát emelni, de a tojást is drágábban kellene adni. Jelenleg veszteséggel értékesíthetik a baromfit a termelők, emiatt sokan felhagyhatnak a baromfitartással. Az 5 százalékos áfa viszont mérsékelhetné az áremelési kényszert. A mezőgazdasági titkár megjegyezte, hogy az aszály kár enyhítését is kérték a szaktárcától, de eddig nem kaptak választ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország