Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Április 26. 18:32, hétfő | Életmód
Forrás: infovárosok

A koronavírus járvány rontotta az időjárás előrejelzések megbízhatóságát is

A koronavírus járvány rontotta az időjárás előrejelzések megbízhatóságát is

Vitathatatlan tény, hogy a koronavírus járvány az életünk minden területére hatással volt.

Azt azonban nem is gondolnánk, hogy még az időjárás előrejelzést is befolyásolja a COVID-19 világjárvány. Persze legyinthetnénk, hogy a korlátozó intézkedések miatt úgysem lehet sehova menni, a tavaszi hónapok pedig amúgy is kaotikusak időjárás szempontból, szóval az időjárás előrejelzés megbízhatatlansága csak egy kis gond a gazdasági és egészségügyi szempontokhoz képest, csak egy újabb adat, ami miatt bosszankodhatunk.

A dolog azonban nem ennyire egyszerű. Az időjárás előrejelzés számos területen lényeges kérdés. A mezőgazdaság a vírus ellenére sem állt le, ennek az iparágnak pedig nagyon is lényeges, hogy milyen időjárás várható, a kártevők elleni védekezés és a növények fejlődése szempontjából egyaránt. Ugyanakkor a vírus terjedése szempontjából sem elhanyagolható ez a kérdés, hiszen számos kutatás folyik azzal kapcsolatban, hogy milyen időjárási viszonyok befolyásolják a vírus terjedését, és melyek a legideálisabb vagy legkedvezőtlenebb körülmények a számára.

Milyen adatokat használnak az időjárás előrejelzéshez?

Ahhoz, hogy megértsük, hogy hogyan is befolyásolja a koronavírus járvány az időjárás előrejelzések pontosságát, előbb tisztában kell lennünk, hogy milyen adatokra van szükség az előrejelzésekhez, és ezeket milyen módszerrel gyűjtik be. A dolog valójában nem bonyolult, vannak szárazföldi megfigyelő egységek, időjárás állomások, melyek fontos információval szolgálnak a szárazföld felszínhez közeli meteorológiai viszonyokról, ám a magasabb légköri adatokat ezzel a módszerrel nem lehet begyűjteni, pedig ezek is lényegesen az időjárás előrejelzés szempontjából.

A magasabb légrétegek viszonyairól a ballonos rádiószondák, a repülőgépeken elhelyezett mérőműszerek és a távérzékelési eszközök, például a műholdak tudnak átfogóbb képet adni. Az előrejelzési modellek, melyet nemcsak a hazai, az európai meteorológiai intézet kutatói használnak az időjárás előrejelzéshez, mind a szárazföldi meteorológiai állomások adatait, mind pedig a magasabb légkör viszonyairól szóló adatokat használják. A vírus miatt azonban az adatok begyűjtése problematikusabbá vált.

Hogyan befolyásolta a mérési adatokat a koronavírus járvány?

A vírus egyrészt a szárazföldi meteorológiai állomások adatait is nehézkesebbé vált begyűjteni. Számos országban rendeltek el karantén intézkedést, leállást, és bár az adatokat home officeben is el lehet érni, a mérőműszerek karbantartását, ellenőrzését vagy cseréjét már nem. Ez már önmagban is gondot okozhat, de a súlyosabb problémát a légköri adatok begyűjtésének gyakorisága jelenti jelenleg. Világszinten ugyanis a legtöbb légitársaság csökkentette vagy be is szüntette a légiközlekedést.

Mivel drasztikusan csökkent a repülőjáratok száma, így a begyűjtött adatok mennyisége és minősége is sérült. Az EUMETNET, melynek feladata az európai meteorológiai szolgálatokat tömörítése, folyamatosan figyeli az AMDAR mérések számát, melyek az időjárás-előrejelzésekbe beépülő repülőgépekről származnak. A mérési adataik alapján az AMDAR mérések száma jelentősen lecsökkent, mindössze 40% az ilyen mérések száma az eddigi évekhez képest. A meteorológiai előrejelzések esetében fontos a kiindulási feltételek pontossága, ezt pedig megfelelő mennyiségű adat híján nem tudják pontosan megállapítani.

A korlátozó intézkedések megszüntetése sem jelent majd azonnali megoldást

Bár hazánkban és egyre több európai országban már az újranyitást készítik elő a kormányok, ez azonban még nem jelenti a probléma végét. Az időjárás előrejelzések még hosszú ideig megbízhatatlanok lehetnek, ugyanis a következő néhány hétben a hajókról felengedett rádiószondák száma is csökkenni fog, a korlátozó intézkedések megszűnése után pedig a készletek kimerülése és a karbantartás húzódhat el, ami szintén fennakadásokat okozhat.

forrás: holnapiidojaras.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.