Városlista
2020. július 11, szombat - Nóra, Lili

Hírek

2019. Szeptember 06. 16:04, péntek | PR

A kotyogós kávéfőző a kávé legjobb barátja

A kotyogós kávéfőző a kávé legjobb barátja

A kávé fogyasztása hosszú idő az egyik legkedveltebb és elfogadottabb \"függőség\". Nemcsak élénkítő hatása, hanem íze miatt is szeretjük. Próbáljuk ki, hogyan hat az elkészítési mód a kávéélményünkre.

Magyarországon kávékultúránknak és a kávé fogyasztásának körülbelül 300 éves hagyománya van. Bár sokára fedeztük fel magunknak a fekete élénkítő italt, annál gyorsabban szerettük meg, és vált mindennapi részévé az életünknek. Biztosan vannak róla emlékeink, hogy annak idején a boltokban a hatalmas kávédarálókban lehetett megőrölni a szemes kávét, és emiatt folyamatosan a frissen őrölt kávé illata lengte be a közértet.

A kávé jelentősége

Mivel kávét szinte mindenki iszik, ezért a mai napig szívesen adnak ajándékba kávét az emberek. Sőt, ma már újhullámos kávét vásárolni, és azt vinni a vendégségbe vagy névnapra, különlegességnek számít, mivel drága és csak ünnepi alkalmakkor fogyasztjuk. Mondhatjuk úgyis, hogy sok helyen van hétköznapi kávé, meg ünnepi kávé.

Éppen ezért az sem mindegy, hogy miben készítjük el, azaz hogyan főzzük le a kávét: kotyogós kávéfőző, filteres kávéfőző, karos eszpresszó gép, french press - mind alkalmas arra, hogy egy finom feketét elkészítsünk. A kapszulás kávéfőző használata sokaknál egyfajta státuszszimbólummá nőtte ki magát a jó marketingnek köszönhetően.

A tökéletes kávé titka

Ha nincs pénzünk egy több millió forintos, professzionális kávégépre, akkor is tudunk otthon főzni egy finom kávét. A kotyogós kávéfőző kiválóan alkalmas arra, hogy eszpresszót főzzünk vele. Igazi, erős, olasz, fekete eszpresszót. Amit aztán kedvünk és ízlésünk szerint önthetünk fel kevés vagy sok meleg tejjel, tejhabbal, esetleg tonikkal és jéggel.

A titok minden esetben a megfelelő elkészítésen múlik, amit sok gyakorlással fejleszthetünk tökélyre. Először is ki kell tapasztalni, hogyan működik a hagyományos kotyogós. Ma már többféle méretben, színben és anyagban kaphatóak, így választhatjuk kotyogóst háztartásunkba egyszemélyes, kétszemélyes vagy akár hatszemélyes méretben, és alumínium vagy rozsdamentes acél változatban is.

Így készül az erős fekete a kotyogóssal

A kotyogós kávéfőzővel gyorsan és magas hőmérsékleten készül a kávé, emiatt nagyobb az esély arra, hogy odaég és keserű lesz. Az arabica típusú kávé a legjobb választás hozzá. Fontos az is, hogy megfelelő vizet töltsünk a tartály részbe: friss, klórmentes és jó illatú legyen. A nagyon precízek figyelhetnek a megfelelő ásványi anyag tartalomra és pH értékre is.

A legjobb, ha frissen őrölt kávét teszünk a kotyogósba, de a lényeg, hogy lazábban töltsük meg, és ne tömörítsük. A vizet melegítsük elő mielőtt a tartályba öntjük, mert így gyorsabban folyik át, és az őrölt kávé sem hevül túl. Így előzhetjük meg a keserű, égett ízt. Ezután pedig össze kell csavarni a kotyogós kávéfőzőt és rátenni a tűzhelyre. Miután a kávé átfolyt, a kotyogós kotyogni kezd, ekkor kell levenni a tűzhelyről és rövid ideig hideg víz alá tartani az alját, így megáll benne a gőzképződés.

Kész is! Ezután már csak ki kell tölteni a kávéscsészékbe a kávét, majd úgy és azzal felönteni, ahogyan a legjobban szeretjük.Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 18:09, hétfő | PR

Itt a nyár, ideje feltenni a rovarhálót az ablakra! De hogyan?

Ha te is utálod a szúnyogok hegedülését hallgatni és reggel a csípések helyét vakarni, itt az ideje, hogy feltedd a rovarhálót az ablakra! De ha nincs kialakított sín, akkor hogyan? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád.

2020. Július 02. 09:00, csütörtök | PR

Az autófóliázás nemcsak tuning, hanem védelem is az autónak

Az UV-sugárzás, a nyári meleg, a kőfelverődések, az illetéktelen tekintetek mind olyan probléma, amire megoldást kínál a professzionális autófóliázás. És ha nem lenne elég, akkor még jobban is fog kinézni tőle az autónk.

2020. Június 20. 10:20, szombat | PR

Van akinek ízlik, és van, aki még nem próbálta!

Az Otthon íze tovább bővül

2020. Június 18. 14:31, csütörtök | PR

Nem engednek a minőségből

Évről évre, a legszigorúbb átvilágítást végzik el a Jánosik és Társai Kft.-nél. Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva tartottak auditot a külső auditorok.