Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. November 27. 07:05, szombat | Helyi

A Lengyel Függetlenség Napja alkalmából Gnieznoba látogatott városunk küldöttsége

A Lengyel Függetlenség Napja alkalmából Gnieznoba látogatott városunk küldöttsége

A november 11-i függetlenségi ünnepre Gniezno városa és Tomasz Budasz polgármester meghívására négyfős esztergomi delegáció utazott lengyel testvérvárosunkba.

A delegációt Esztergom Város Önkormányzata képviseletében Erős Gábor alpolgármester vezette. Az ünnepi rendezvényeken részt vett továbbá az Esztergomi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetője Spisák Balázs, illetve az Esztergomi Lengyel Magyar Baráti Társaság elnöke Kassai Zenona is.

A megemlékezés ünnepi szentmisével kezdődött a gnieznoi dómban, ezt koszorúzás követte a székesegyház melletti Vitéz Boleszláv király szobornál.

Az ünnepségen a városi lakosok és a gnieznoi önkormányzat és intézmények mellett számtalan óvodás és iskolás vett részt, akik az eseményen korabeli ruhákban vonultak fel, melyet egy számukra kiírt futóverseny verseny előzött meg.

Az esztergomi delegáció két városi üzemben is látogatást tett, majd rövid kirándulást tettek Poznanban.

A küldöttség Esztergomot bemutató és népszerűsítő reprezentációs és információs anyagokat is vitt magával testvérvárosunkba, melynek jelentős részét, a lengyel nyelvű kiadványokat városunk önkormányzata biztosította a számukra.

A kétnapos, nagyszabású rendezvény tovább erősítette az Esztergom és Gniezno között fennálló kiváló kapcsolatot.

Városunk küldöttségének látogatásáról a Królewskie Gniezno c. online lap is beszámolt.

"Od kilku dni w naszym mieście gości delegacja z miasta partnerskiego Esztergom, na czele z burmistrzem Erosem Gáborem wraz z małżonką
Nasi węgierscy goście uczestniczyli wczoraj w uroczystościach związanych z Narodowym Świętem Niepodległości, a dziś odpowiedzili MPK Gniezno oraz Zakład Zagospodarowania Odpadów w Lulkowie
Nasza współpraca trwa już niemal 30 lat!
Esztergomi partnervárosunk küldöttsége látogatta meg városunkat néhány napja Eros Gábor alpolgármester vezetésével, aki feleségével együtt érkezett Gnieznoba.
Magyar vendégeink tegnap a Nemzeti Függetlenség Napjához kapcsolódó ünnepségeken vettek részt, ma pedig a MPK Gniezno és a Lulkówi Hulladékgazdálkodási Intézetben tettek látogatást.
Közel 30 éves az együttműködésünk!"

A Lengyel Függetlenség Napja:1795. október 24-én Oroszország, Poroszország és Ausztria felosztotta egymás között Lengyelországot, amely csak 123 évvel később, 1918. november 11-én nyerte vissza függetlenségét. Az akkori események főszereplője Józef Piłsudski marsall volt, aki 1918 novemberében a lengyel fegyveres erők főparancsnokaként vett részt a köztársaság kikiáltásában, amelynek első államfője lett.

Fotók: Esztergomi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat,Królewskie Gniezno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT