Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

A létminimumhoz nem elég a minimálbér?

A létminimumhoz nem elég a minimálbér?

A létminimum az az összeg, amely a szerény, a társadalom adott fejlettségi szintjén alapvetőnek minősülő szükségletek kielégítéséhez kell – írja a KSH. Azt jelenti tehát, hogy mennyi az a pénz, amiből nagyon szerényen meg lehet élni. Tavaly 85 ezer 960 forint volt a létminimum összeghatára, a minimálbér nettója, a 61 ezer forint viszont 25 ezer forinttal volt kevesebb ennél.

A KSH adatai szerint 2012-ben a tipikus, 2 felnőttből és 2 gyermekből álló háztartás létminimumértéke csaknem 250 ezer forint volt havonta, az egyszemélyes „aktív' háztartásoké 86 ezer, míg az egytagú nyugdíjas háztartásoké 77 ezer forint. Vagyis 2 gyerek eltartásához legalább negyedmillió forintot kellett keresni nettóban.

A létminimum-számításoknál az élelmiszerekre költött pénzt, a lakásrezsit, a ruházkodás költségeit is figyelembe veszik. Próbáltunk szakértőket megszólaltatni: magyarázzák el szemléletesen, hogy is néz ki ez, de erre az egyszerűsítésre nem vállalkoztak. Arról van szó ugyanis, hogy matematikai képleteket is használnak azt követően, hogy megtalálják az „átlagembert', aki az úgynevezett 1 egység: ő 40–45 éves, közepes termetű, és normál élelmiszeradagokat eszik meg.

Figyelmen kívül hagyják a népesség legalacsonyabb jövedelmű 5 százalékának és legmagasabb jövedelmű harmadának háztartásait. Továbbá jövedelemtől függetlenül azokat a családokat, amelyek a felmérés időszakában gépkocsit vettek, vagy például felújították a lakásukat. A kritériumoknak a kizárások után 2012-ben a felmérésben részt vevők közül közel 1800 háztartás felelt meg.

A kiadások 32,4 százaléka ment el élelmiszerre tavaly, 30,7 százalék lakásfenntartásra (ennek 60 százaléka háztartási energia), 14 százalékot a közlekedés, tévézés, telefonálás vitt el, egészségünkre, testápolásra, ruházkodásra, oktatásra, üdülésre az átlagjövedelmünk 23 százalékát fordítottuk - számol be a <a data-cke-saved-href="http://www.delmagyar.hu/gazdasag/letminimum_mennyibol_lehet_megelni_magyarorszagon/2350661/" href="http://www.delmagyar.hu/gazdasag/letminimum_mennyibol_lehet_megelni_magyarorszagon/2350661/" _blank'="">delmagyar.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk