Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 14. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

A lézershow sem mentette meg a Szigetet

A lézershow sem mentette meg a Szigetet

A Sziget zárónapját a nagy nevek helyett nagy számokkal, 45 milliós lézershow-val, tűzijátékkal és lángcsóvákkal igyekeztek felélénkíteni a szervezők, a próbálkozás azonban csak a fesztivál zenei színvonalának lealacsonyítására volt elég. A Killers és a Placebo helyett más DJ-k számaiból válogató David Guetta, míg a korábban Nagyszínpadon játszó magyar bandák helyett ismeretlen brit zenekarok táncoltatták meg a közönséget – utolsó napi beszámoló és megmosolyogtató élmények a kudarcközeli 21. Sziget Fesztiválról.

„Melyik koncertre jöttök?” – tettem fel a kérdést a HÉV-en talált új külföldi barátoknak. „Nem tudjuk. Lesz Guetta meg buli” – hangzott a jelenleg Budapesten alkotó argentin festő válasza. Guetta meg buli, 14 ezer forintos napijegyért. Magyar egyetemistaként kicsit hüledeztem a pénzszóráson, azonban nem volt idő további csodálkozásra, a félig magyar dél-amerikai fiú máris művészeti koncepcióinak leírásába kezdett bele, lelkesen mesélve műanyag hangyákról, és kísérleti méhszobrokról. A bejárati jegypénztárnál elköszöntünk egymástól: „bent mindenképpen fussunk össze” – hangzott el a jól ismert mondat, majd többé nem láttam újra.

Spontán dobszóló vs. 45 milliós lézershow

A Nagyszínpad előtt gyülekezők között sokakban felmerült a kérdés, milyen újdonságot nyújthat a 10 éve fennálló Franz Ferdinand sokadik koncertje. A brit zenekar minden fellépésén szorgos kisdiákként hozza az elvárt magas színvonalat, azonban semmi többet. A Szigetre visszatérő vendégként járó banda azonban idén mintha megtörte volna bennem a jeget. A négy srác kimért színpadi megjelenése fokozatosan engedett fel, majd a produkció egy spontán doborgiában csúcsosodott ki. A japán dobosokat idéző szóló és a legnagyobb slágerek, a Take Me Out és a Walk Away hamar elhallgattatta bennem a kritikus hangokat.

David Guetta produkciója már nem volt ennyire szerencsés. Amennyiben valaki 3 évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy a világ leghíresebb DJ-jének kikiáltott francia Guetta a Sziget utolsó napjának fő fellépője lesz, biztos kinevetem és elküldöm a fenébe. Sajnos azonban ismét erőszakot tettek a korábban a minőségi élőzenéről ismert fesztiválon: az agyonreklámozott másfél órás End Show leginkább az augusztus 20-ai ünnepség technósított változatára emlékeztetett. A meglepően nagy tömegnek rendesen kijutott az égi áldásból: konfetti eső, füst- és tűzcsóvák, valamint a beharangozott tűzijáték próbálta „felejthetetlenné” tenni a fesztivál utolsó napját. Ennek ellenére az első 10 percben több önmagát fotózó, valamint Facebookra becsekkoló embert láttam, mint a zenét igazán élvező Guetta-rajongót.

David Guetta lelkesedésére azonban tényleg nem lehetett panasz. A francia hol a DJ-pult tetején ugrált és hergelte a tömeget, hol a zene lehalkításával énekeltette meg az embereket. A „mindent a népnek”-jelszó szellemében a látványorgiához a legismertebb DJ-k slágerei társultak. Csodálkozásom egyre nagyobbá vált, amikor Avicii Wake Me Up-ját a Blur Song 2-je követte. A megvadult fesztiválozókat azonban nem érdekelte az aktuális bulizenékből összeollózott DJ szett minden kreativitást nélkülöző elegye. A Nagyszínpad utolsó koncertjén vigyázni kellett, mivel a gumimatracok mellett, a fél pár cipők, a sörös- és borospoharak is alacsonyan szálltak.

Kakas a szemétdombon, altató belga drum’n’bass

A belga Netsky hajnali koncertjén hivatalosan is beigazolódott a több napja erősödő gyanú: a Szigeten idén mindenki Hollandiából érkezett. A Pendulumra hajazó drum’n’bass szeletelés szüneteiben Boris Daenen spontán közvélemény kutatása megmutatta, hogy a magyar fesztiválozók felett végleg győzedelmeskedtek a hollandok, a belgák és a franciák. A Fesztiválköztársaság hivatalos nyelve a holland és az angol lett, míg a nemzeti viseletben a matyó minta helyett az egyrészes állatjelmez vált elterjedtté. Az érdeklődők száma pedig a tavalyi adatokhoz képest 17 ezerrel csökkent - teszem hozzá zárójelben.

A fesztivál utolsó napján egyre több alvó emberrel lehetett találkozni. Egy magyar fiú a lehető legjobb helyszínt választotta ki hálószobájául: a belga drum’n’bass ideális altatódalnak tűnt számára. A gyorsan álomba szenderült fesztiválozóra figyelmes barátai szeméttornyot terítettek takaróként. A sátor mellett levegőzők kedvenc játékszerévé vált fiúra hol vizelettel teli vödröt akartak borítani, hol sátrába akarták lefektetni. Végül az aggódó lányok győztek, talpra állították az elszenderült fesztiválozót, aki a pörgős zene hallatán azonnal táncra perdült – majd az első mozdulattal elvágódott a földön és valószínűleg reggelig fel sem kelt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során