Városlista
2023. november 30, csütörtök - András, Andor

Hírek

2011. Szeptember 21. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

A macskacápa segíthet az emberi vírusok elpusztításában

A macskacápa segíthet az emberi vírusok elpusztításában

A macskacápa szervezetében található egyik kémiai anyag segíthet az emberi vírusok féken tartásában. A squalamine nevű vegyületnek köszönhetően az állat szinte az összes vírusos fertőzésnek képes ellenállni.

A kutatók már korábban felfedezték, hogy a macskacápák természetes immunitással bírnak sok vírusos fertőzéssel szemben, éppen ezért vizsgálni kezdték az állatot, hogy megfejtsék ennek a kivételes ellenálló képességnek az okát. Végül felfedezték, hogy a vírusokat egy squalamine nevű vegyület irtja ki a testükből - írja a PNAS.

A laboratóriumi vizsgálatok végül kimutatták, hogy a vegyi anyag a legtöbb állati és emberi vírust is képes hatástalanítani a szervezetben, így azok nem tudják megfertőzni hordozójukat. A tudósok szerint a squalamine a vírusreplikációt akadályozza meg a membrán interakciók megzavarásával.

Az anyag szintetikus változatát már korábban is alkalmazták kísérleti kezelésekben: azt vizsgálták, hogy képes-e megakadályozni a rákos betegek testében azoknak a vérereknek a növekedését, amelyek a tumort táplálják. A szakemberek szerint azonban a jövőben sokkal inkább az olyan vírusok elpusztítására használják majd, mint a hepatitisz, a dengue-láz és a sárgaláz.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 30. 06:00, csütörtök | Belföld

Nébih: Kurkuma port hívott vissza a forgalmazó

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) miatt az Asian Home Kft. visszahívta a forgalomból a 100 grammos Turmeric powder haldi kurkuma port - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

2023. November 29. 06:00, szerda | Belföld

90 százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos ital palackok visszagyűjtési aránya

Az új visszaváltási rendszerrel a mostani 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé nőhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya

2023. November 29. 06:00, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: életben lévő magyar túszról kaptunk információt az izraeli hatóságoktól

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, amely szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van és jelenleg is a Hamász terrorszervezet foglya - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

2023. November 29. 06:00, szerda | Belföld

A Tisza vize megérkezett Debrecenbe