Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Február 21. 07:24, kedd | Belföld
Forrás: mti

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet több mint hatmilliárd forint értékű segélyt vitt Ukrajnába

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet több mint hatmilliárd forint értékű segélyt vitt Ukrajnába

Több mint hatmilliárd forint értékű segélyt juttatott el egy év alatt a háború sújtotta Ukrajnába a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, amely 245 ezer embernek nyújtott segítséget - mondta Lehel László.

A szervezet elnök-igazgatója hétfőn Budapesten az ukrajnai háború kezdetének közelgő egyéves évfordulója alkalmából rendezett kerekasztal-beszélgetésen közölte: a hatmilliárd forintos segély mintegy fele magyar kormányzati támogatás. A háború első szakaszában nagyon sok élelmiszert juttattak el kamionokkal a rászorulóknak, majd a kárpátaljai Beregszászon létrehoztak egy raktárt, ahonnan azóta egész Ukrajnába szállítják az adományokat - fűzte hozzá. Megfogalmazása szerint már nincs olyan ukrán megye, ahová a segélyszervezet ne szállított volna segélyt.

Lehel László a háború kirobbanásáról szóló személyes emlékeit is felidézve azt mondta, nem sejtette, hogy ez lesz segélyszervezetük történetének legnagyobb humanitárius akciója. Szavai szerint az egész közösség megmozdult és ez erőt adott a munkájukhoz.

Gerevich János, a segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője a többi között arról szólt, a háborúval nagy tragédia kezdődött és szervezetük feladata az volt, hogy reagáljon a helyzetre. A kisváros Beregszász "hirtelen nagyváros lett", az óvodák és iskolák menekültszállásként kezdtek el működni és kilométeres sorok jelentek meg - elevenítette fel személyes emlékeit a háború elejéről.

Összesítése szerint 1 millió 393 ezer kilogrammnyi segély juttattak Ukrajnába, amiből 300 ezer kilogramm maradt Kárpátalján. Példaként említette, hogy - az igényeknek megfelelően - elsősorban élelmiszerrel, bébiételekkel és higiéniai termékekkel segítettek.

Gerevich János a háborús mindennapokra térve a többi között érzékeltette az ottani embereket sújtó folyamatos háborús stresszt, továbbá a mindennapos légi riadók és a csak nemrég enyhülő súlyos áramkimaradások okozta nehézségeket.

Az eseményen Mihajlina Szkorik-Skarivszka, Bucsa alpolgármestere, valamint a kilenc hónapig orosz megszállás alatt lévő Herszon városának Szociális felelősséget vállaló nők ligája (League of Socially Responsible Women) elnevezésű szervezet vezetője, Natalja Kravec részletesen beszámolt a városaikat ért háborús pusztításról, az áldozatokról, a civilek ellen elkövetett atrocitásokról.

Mihajlina Szkorik-Skarivszka egyebek mellett azt mondta, hogy a háború az ukránok számára nem 2022. február 24-én kezdődött, hanem még 2014-ben. Szavai szerint mindaz, amit Herszon városa hosszú hónapokig kénytelen volt elszenvedni, Bucsában néhány hétig tartott. Az alpolgármester szólt arról is, hogy Bucsában megkezdődött az újjáépítés, folyamatosan hozzák rendbe a házakat és újranyitották a kereskedelmi központokat. Közlése szerint már a Kijev melletti város 35 ezres lakosságának mintegy 90 százaléka visszatért. Mihajlina Szkorik-Skarivszka egy ponton kijelentette: az ukránoknak egyszerre kell háborúzniuk és élniük.

Natalja Kravec többek között arról beszélt, hogy az ukránokat a remény élteti és győzni fognak, mert "győzniük kell" ebben a háborúban, ami után nagy munka vár rájuk, mert újjá kell építeniük mindazt, amit tönkretettek és megsemmisítettek az országukban. Egyúttal azt hangsúlyozta, hogy most az ukránoknak lélektani támogatásra van szükségük.

A közönség soraiban mások mellett jelen volt Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete is. Kezdeményezésére az esemény végén lejátszották Szarka Tamás legújabb dalának a közmédia által készített videoklipjét, amelyen a Kossuth-díjas előadóművész Wolf Katival együtt énekli az Állnak az órák című háborúellenes szerzeményt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során