Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Január 26. 05:59, kedd | Helyi

A magyarság összetartozását ünnepelték Libádon

A magyarság összetartozását ünnepelték Libádon

Idén már 19. alkalommal zajlott le a Felvidéki Magyar Bál, amelynek helyszíne változatlanul a Duna túloldalán fekvő falucska, Libád kultúrháza volt.

Január 23-án este 320 vendég részvételével a magyarság összetartozását ünnepelték. A bál az egy nemzethez való tartozás gondolatának fontosságát, a Kárpát-medencében élő magyarok szellemi, kulturális egységét fejezi ki, valamint a rendezvény megkerülhetetlen témája volt a közelgő parlamenti választások Szlovákiában.

A bál fővédnöki címét Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke vállalta, a védnökök között pedig Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát, valamint Berényi Józsefet, a Magyar Közösség Pártja elnökét köszönthették. A vendégek között jelen volt Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország szlovákiai nagykövete, Csáky Pál az MKP EP-képviselője és id. Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsa vezetője.

A nagy érdeklődésnek örvendő társadalmi eseményt Retkes János, a Magyar Közösség Pártja párkányi alapszervezetének elnöke a Limes Anavum Regionális Honismereti Társulással és az Ezredév Polgári Társulás hívta életre azzal a céllal, hogy az összetartozás érzését erősítésék a Kárpát-medencei magyarság körében.
Hamisítatlan székely pálinka, mangalica-tepertő és pogácsa fogadta a bálba érkező mintegy 320 vendéget, miközben a Rikkony zenekar húzta a talpalávalót. A kultúrház konyhájában pedig nagy erőkkel folyt a munka, a 120 óvári fácánból készült leves után ugyanis még sok ínycsiklandó ételt készítettek a magyarországi vendégszakácsok.

„Például csirkecombot betyár módra, ami abból áll, hogy a csirkecombot füstölt kolbászos, csípős paprikás, sajtos, tojásos töltelékkel töltjük meg, majd megsütjük. Enyhén csípőn, pikáns, ettől betyáros” – magyarázta portálunknak Ónódi István berettyóújfalui mesterszakács.

A magyarság felvidéki ünnepére a kultúrház is nemzeti színű díszítést kapott, hogy a kis részletekkel is kifejezzék az egy nemzethez való tartozás fontosságát, a Kárpát-medencében élő magyarok szellemi, kulturális egységét – mondta a szervező. Ezt a magyar és székely himnusz eléneklésével is hangsúlyozták.

„Felejtsük el, hogy romániai magyar vagy szlovákiai magyar. A Kárpát-medencében egy magyar nemzet létezik, és ennek a céljából van ez a bál is, hogy éreztessük az emberekkel, közös a humor, közös a nóta, közös a jókedv, és úgy érzem, hogy ez nagyon fontos” – fogalmazott Retkes János szervező, az MKP párkányi alapszervezetének elnöke.

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke és Farkas Iván a Magyar Közösség Pártja alelnöke pohárköszöntőjükben a nemzeti öntudat, a jobboldali értékrend és az egy nemzetben való gondolkodást emelték ki, de szót ejtettek a felvidéki magyarokat leginkább foglalkoztató és érintő témáról, a közelgő parlamenti választásokról is.
„Van reményünk arra, hogy ebből a csatából a felvidéki magyarság jöjjön ki győztesen” – mondta Farkas Iván.

Kövér László, a bál fővédnöke arról beszélt, hogy egy kettős megmérettetés előtt állunk. „Egyrészt a magyar közösség vizsgázik majd arról, hogy valóban ki tud-e állni a saját érdekeiért, a saját nemzetként való megmaradásért a politika színpadán. Utána pedig megmérettetik az egész szlovák politika, hogy tényleg a gyerekeink, unokáink jövője iránti elkötelezettség az, ami vezet bennünket, amikor a politika porondjára lépünk, vagy pedig a napi pártpolitikai érdekek. Én bízom benne, hogy az előbbi” – jegyezte meg az Országgyűlés elnöke.

A farnadi Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes bálnyitó műsora után az együttes tagjai táncba vitték a felvidéki és magyarországi politikai élet neves képviselőit, valamint mindazokat a vendégeket, akik szerepvállalásukkal sokat tesznek a külhonban élő magyarokért.

„Én azt gondolom, hogy a libádi Felvidéki Magyar Bál is az összetartozást erősíti. A megmérettetés márciusban lesz, nagyon fontos, hogy a felvidéki magyarságnak a szlovák nemzeti tanácsban ott legyenek a képviselői” - hangsúlyozta Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország szlovákiai nagykövete.

A vendégsereg a kulináris és zenei élmények mellett sem tudott megfeledkezni arról, hogy a megosztottság pillanataiban is mennyire fontos a felvidéki magyarság összefogása, a jövőjének alakulása és megmaradása.

Csáky Pál európai parlamenti képviselő arra mutatott rá, hogy az elmúlt hat évben senki nem nyitotta meg a parlamentben szlovákiai magyarságot érintő kérdéseket. „A felvidéki magyarság jogos igényeinek, mint a kétnyelvűség témája, az oktatásügy témája, a kultúra témája, ott kell lenniük a szlovák parlament asztalán. Az elmúlt hat évben senki nem nyitotta ezt meg a szlovák parlamentben, ami szerintem kár, s ez nekünk károkat okozott” – fogalmazott.

A felvidéki magyarság egyik legrangosabb társadalmi eseménye, a libádi vigadalom egy év múlva a jubileumi 20. évfolyamához érkezik. Ennek apropóján már most az ünnepi programot tervezik, ami továbbra is a magyar hagyományokra, azok felidézésére épül, illetve a magyar-magyar összetartást hirdeti majd.

Forrás: hirek.sk
Foto: MTI

videó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.