Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Június 14. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Radó Nóra, az MTI különtudósítója jelenti:

A menekültválságról és a terrorizmusról is tárgyaltak a Wachau Európa Fórumon

A menekültválságról és a terrorizmusról is tárgyaltak a Wachau Európa Fórumon

A menekültválság, a terrorizmus, a kelet-ukrajnai konfliktus, valamint a gazdasági növekedés beindítása - ezek szerepeltek a szombati Wachau Európa Fórum napirendjei között.

Elsősorban az Európát sújtó menekültválság, a terrorizmus, a kelet-ukrajnai konfliktus, valamint a gazdasági növekedés beindítása jelentette kihívásokat emelték ki a Wachau Európa Fórum plenáris ülésének résztvevői szombaton az ausztriai Göttweigben.

Az évente rendezett kétnapos találkozót immár huszadik alkalommal hívták össze. A fórum napirendjén az Európai Unióval kapcsolatos aktuális kérdések szerepelnek, a résztvevők politikusok, valamint a gazdasági és kulturális élet képviselői elsősorban uniós országokból.

A találkozón részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, aki egyebek között arról beszélt, hogy Európa előtt olyan kihívások állnak, amelyekhez fogható súlyosságú gondokat a kontinens a második világháború befejezése óta nem tapasztalt. Kiemelte annak fontosságát, hogy ezekre helyes és bátor válaszokat adjanak. A kihívások között megemlítette a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktust, az uniót szegélyező befagyott területi konfliktusokat, az energiabiztonság kérdését és a terrorizmust, a menekültügy terén pedig közös európai megoldást sürgetett.

A többi résztvevő közül Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter beszédében úgy vélte, hogy az európai közösség csak akkor lehet sikeres, ha pragmatikus lépéseket tesz. Kiemelte, hogy bár az EU-n belüli letelepedési szabadság központi jelentőségű és nagy előnyökkel jár, az nem engedhető meg, hogy néhányan a tagországok szociális ellátási rendszerei közül kiválasszák maguknak a lehető legjobbat.

Andrej Babis cseh miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter úgy vélte, hogy Brüsszel gyakorta tűzoltóként viselkedik: nem történik elég erőfeszítés a hosszú távú megoldások kidolgozása terén, inkább az "aktuális tüzek eloltása" áll a középpontban. A menekültválság kapcsán megjegyezte, hogy a valódi megoldás nem merülhet ki a menekültek elosztásának kérdésében.

Erwin Pröll alsó-ausztriai tartományi kormányfő a menekültek igazságos elosztását lehetővé tevő európai szintű kvótarendszer mielőbbi bevezetését szorgalmazta. Úgy vélte, ha ezt a kérdést nem tudja az EU közösen megoldani, az a nacionalista és populista pártok további erősödéséhez vezethet, s ez a "legveszélyesebb robbanóanyag" az európai közösség számára.

Ugyancsak az európai szintű menekültkvóta szükségességére mutatott rá Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, s hozzátette, hogy a közösség tagjainak egy csapatként kellene gondolkodniuk. A kelet-ukrajnai válság kapcsán kijelentette, hogy habár a Brüsszel által bevezetett kényszerintézkedések az egyes tagországokat is érintik, továbbra is ki kell tartani Oroszország szankcionálása mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése