Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2021. Május 03. 07:46, hétfő | Belföld
Forrás: Index

A mi szívünk is az érettségizőkkel dobban. Ma kezdődik az idei, immár második rendhagyó Covid-érettségi.

A mi szívünk is az érettségizőkkel dobban. Ma kezdődik az idei, immár második rendhagyó Covid-érettségi.

Idén is szigorú járványügyi szabályok betartásával rendezik meg országszerte az érettségi vizsgákat, több mint 111 ezer vizsgázó részvételével. Az érettségi szokás szerint magyar nyelv és irodalom vizsgával kezdődik.

Idén 1159 helyszínen 111 750 diák érettségizik. Akárcsak a tavalyi Covid-érettséginél, idén is egyedül írásbeli érettségi vizsgák lesznek, hogy ennyivel is felére csökkentsék a személyes kontaktusok számát. Egy teremben ezúttal is csak maximum tíz fő tartózkodhat, tartva a legalább másfél méteres távolságot. A vizsga írása közben a diákok ugyan levehetik a maszkot, de a folyósokon már viselniük kell.

A különbség annyi a 2020-as vizsgákhoz képest, hogy a szóbelik ugyan alapvetően ezúttal is elmaradnak, ám egyes esetekben most mégis lehet szóbeli vizsgát tenni. Például akkor, ha az adott vizsgatárgyból középszinten csak szóbeli vizsgarész létezik, vagy ha az írásbeli eredménye elérte a 12 százalékot, a 25-öt azonban nem haladja meg, akkor a szóbelin még lehet javítani, érettségit szerezni.

Idén a jelentkezések alapján magyar nyelv és irodalom tárgyból középszinten közel 71 ezren, emelt szinten pedig kétezren adnak számot tudásukról. A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

A most induló vizsgaidőszakban 72 303 középiskolás érettségizhet, továbbá 39 447-en tehetnek még legalább egy tárgyból érettségit, ők nem most végeztek.

A már érettségizettek közel 10 500 ismétlő- vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek, az előre hozott vizsgák száma összesen 25 821, a szintemelő vizsgáké 14 568, továbbá együttesen 2740 a pótló- és javítóvizsgák száma.

Szintén különbség, hogy a tavalyi, első hullámra eső eső érettséginél ezeket a vizsgatípusokat nem engedték, az érintetteknek őszig várniuk kellett az érettségi vizsgával.

A hétfői magyar vizsgák után kedden matematikából 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak.
Szerdán történelemből középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy nyolcezer diák érettségizik.
Csütörtökön tartják az angol vizsgákat, amelyre középszinten több mint 48 ezren, emelt szinten pedig több mint 20 ezren jelentkeztek, a másnapi német nyelvi vizsgákra középszinten 12 ezren, emelt szinten több mint háromezren vállalkoztak.
Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 3. és 10. között, a középszintűeket június 14. és 25. között tartják kizárólag azon tárgyakból, amelyeknek csak szóbeli vizsgarésze van.
Testnevelésből a szóbeli és - bizonyos feladatok mellőzésével - a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni.

Fotó: Varga György / MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 24. 06:00, hétfő | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható hétfőn több helyen

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható hétfőn Magyarország több régiójában - közölte a HungaroMet vasárnap az MTI-vel.

2024. Június 24. 06:00, hétfő | Belföld

Nyáriasan meleg idő várható június utolsó hetében

Sok napsütés várható 30 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel, de a hét közepén többfelé kell záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre számítani.

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.