Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Május 03. 07:46, hétfő | Belföld
Forrás: Index

A mi szívünk is az érettségizőkkel dobban. Ma kezdődik az idei, immár második rendhagyó Covid-érettségi.

A mi szívünk is az érettségizőkkel dobban. Ma kezdődik az idei, immár második rendhagyó Covid-érettségi.

Idén is szigorú járványügyi szabályok betartásával rendezik meg országszerte az érettségi vizsgákat, több mint 111 ezer vizsgázó részvételével. Az érettségi szokás szerint magyar nyelv és irodalom vizsgával kezdődik.

Idén 1159 helyszínen 111 750 diák érettségizik. Akárcsak a tavalyi Covid-érettséginél, idén is egyedül írásbeli érettségi vizsgák lesznek, hogy ennyivel is felére csökkentsék a személyes kontaktusok számát. Egy teremben ezúttal is csak maximum tíz fő tartózkodhat, tartva a legalább másfél méteres távolságot. A vizsga írása közben a diákok ugyan levehetik a maszkot, de a folyósokon már viselniük kell.

A különbség annyi a 2020-as vizsgákhoz képest, hogy a szóbelik ugyan alapvetően ezúttal is elmaradnak, ám egyes esetekben most mégis lehet szóbeli vizsgát tenni. Például akkor, ha az adott vizsgatárgyból középszinten csak szóbeli vizsgarész létezik, vagy ha az írásbeli eredménye elérte a 12 százalékot, a 25-öt azonban nem haladja meg, akkor a szóbelin még lehet javítani, érettségit szerezni.

Idén a jelentkezések alapján magyar nyelv és irodalom tárgyból középszinten közel 71 ezren, emelt szinten pedig kétezren adnak számot tudásukról. A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

A most induló vizsgaidőszakban 72 303 középiskolás érettségizhet, továbbá 39 447-en tehetnek még legalább egy tárgyból érettségit, ők nem most végeztek.

A már érettségizettek közel 10 500 ismétlő- vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek, az előre hozott vizsgák száma összesen 25 821, a szintemelő vizsgáké 14 568, továbbá együttesen 2740 a pótló- és javítóvizsgák száma.

Szintén különbség, hogy a tavalyi, első hullámra eső eső érettséginél ezeket a vizsgatípusokat nem engedték, az érintetteknek őszig várniuk kellett az érettségi vizsgával.

A hétfői magyar vizsgák után kedden matematikából 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak.
Szerdán történelemből középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy nyolcezer diák érettségizik.
Csütörtökön tartják az angol vizsgákat, amelyre középszinten több mint 48 ezren, emelt szinten pedig több mint 20 ezren jelentkeztek, a másnapi német nyelvi vizsgákra középszinten 12 ezren, emelt szinten több mint háromezren vállalkoztak.
Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 3. és 10. között, a középszintűeket június 14. és 25. között tartják kizárólag azon tárgyakból, amelyeknek csak szóbeli vizsgarésze van.
Testnevelésből a szóbeli és - bizonyos feladatok mellőzésével - a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni.

Fotó: Varga György / MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.