Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 04. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

A multik a feketekereskedelemmel is jól járnak?

A multik a feketekereskedelemmel is jól járnak?

A magyar gyártók szerint a dohány adójának drasztikus emelése Európa más országaihoz hasonlóan a feketegazdaságot erősítené Magyarországon is, így a legális forgalom csökkenésével az állam bevételtől esne el.

A multik viszont a feketekereskedelemmel is jól járnak. Az egyik magyar dohánycég igazgatója attól tart miután a multi korábban már több vidéki gyárat is bezárt, a 20-25 ezer embernek megélhetését biztosító ágazat végül a cukoripar sorsára jut.

 

Magyarországon egy doboz cigaretta árának 75-80 százalékát teszi ki az adó, de ez még is jóval alacsonyabb az uniós árszintnél. A franciák már nem vásárolnak dohányt hat eurónál olcsóbban, ez az itthoni ár háromszorosa. A dohánytermékek jövedéki adójának emelésére várhatóan ősszel tesz ismét javaslatot a nemzetgazdasági minisztérium.

- A jövedéki adóemelésről nem tett le a kormány, ez egyébként európai uniós vállalásunk is - mondta korábban Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

Az unió 2018-ig adott hazánknak haladékot arra, hogy a cigarettát sújtó közterheket másfélszeresére növelje. A dohánygyárak szerint az a kérdés, hogy az emelés a termékeket egyforma mértékben sújtja-e. A vágott dohány termelésében érdekelt magyar tulajdonú sátoraljaújhelyi üzem igazgatója szerint, ha például az egyre népszerűbb sodort dohány adója az új szabályozás következtében drasztikusan nőne, az a feketepiacot erősítené. Füzi Csaba azt mondja: ez csak a dohányipari multiknak kedvezne.

- 2005-ben az volt a kutatás eredménye, hogy Magyarországon a második legnépszerűbb cigaretta egy olyan Ukrajnában gyártott termék volt, amelyet egy multinacionális cég ott állított elő. Tehát gyakorlatilag az is adózott termék volt, csak nem hazánkban - jelentette ki a hírTV-nek Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

A magyar vállalat igazgatója attól tart - miután a multi bezárta az egri és debreceni gyárait, a jelenleg 20-25 ezer embernek megélhetését biztosító ágazat végül a cukoripar sorsára jut.

A Célpont által megszólaltatott dohányföldön dolgozók szerint munka van, csak nem mindenki szeret dolgozni, vannak olyan emberek, akik inkább otthon ülnek.

A cigarettatermékek után éves szinten 400 milliárdos adóbevétele származik az államnak. Az egészségügyi tárca számításai szerint azonban ez a pénz csak töredéke annak, amennyit az OEP a nikotinfüggő szenvedélybetegek kezelésére, táppénzére kénytelen költeni. Évente 30 ezren halnak meg Magyarországon a dohányzás miatt. (rá)

hírTV

Címkék: multi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni