Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Október 26. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A napi megélhetés most fontosabb az embereknek

A napi megélhetés most fontosabb az embereknek

Az anyagi helyzetük romlása miatt sokan felélik a tartalékaikat, napjainkban elsősorban a napi megélhetés biztosítása a fontos, semmint a távolabbi jövőről való gondoskodás.

Az OTP Öngondoskodás Index reprezentatív kutatásában megkérdezettek között fél év alatt 63-ról 56 százalékra csökkent azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzügyi öngondoskodási formával.

A megtakarítási formák közül csupán az egészségpénztár és a START számla népszerűsége töretlen. Nagyon nehéz a lakosságot a hosszú távú megtakarításokra ösztönözni, áttörésre csak akkor kerülhet sor, ha a makrogazdasági háttér kedvezőbb lesz, és az állam is mindent megtesz az öngondoskodás támogatásáért – véli Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Az OTP Bank számára fontos, hogy az öngondoskodás minél több vetületét ismerje meg a magyar társadalom. Emiatt hívta életre az Öngondoskodás Indexet 2011 júliusában, amelynek köszönhetően nyomon követhető a magyar társadalom állapota és fejlődése az öngondoskodás terén. Az OTP Öngondoskodás index nem csak abban nyújt segítséget, hogy pontos képet kapjunk a lakosság öngondoskodási szintjéről, hanem abban is, hogy választ adhasson azokra a félelmekre, tévhitekre, amelyek ma még sokakat akadályoznak abban, hogy megtegyék a szükséges lépéseket jövőjük pénzügyi biztonságáért. A kutatás a családról való gondoskodásra, az önképzéssel kapcsolatos kérdésekre, az egészségmegőrzésre és a környezetvédelemre is kitér. Ennek kapcsán rámutatott arra, hogy a vizsgált területek és a megtakarítás között erős összefüggés van.

A felmérésekből kiderült, hogy az elhúzódó válság miatt sokan élték fel tartalékaikat, az anyagi pozíciójuk romlása és a jövővel kapcsolatos bizonytalanság miatt pedig egyre kevesebben tervezik, hogy a közeljövőben megtakarítást indítanak.

„A 2012 áprilisában végzett kutatás eredményei szerint a megkérdezettek 56 százaléka rendelkezett valamilyen pénzügyi öngondoskodási formával, ami a fél évvel korábbi kutatási eredményekhez képest 7 százalékos csökkenést jelent. Leggyakrabban váratlan helyzetre tartalékolnak az emberek.” – emelte ki Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, a Portfolio.hu Öngondoskodás 2012 konferencia előadója.

Az OTP Öngondoskodás Index legfrissebb eredményeit az októberi Portfolio.hu Öngondoskodás 2012 konferencián ismerteti Kovács Antal.

A tartalékok csökkenése szinte valamennyi megtakarítási formát érintette. Csupán két forma – az egészségpénztár és a START számla – esetében nem tapasztalható szignifikáns változás 2012 első félévében végzett kutatás alapján. Szembetűnő a csökkenés viszont a legnépszerűbb megtakarítási konstrukció, a lekötött betét esetén, ahol tavaly nyár óta 7 százalékpontos csökkenés látható: 2011 nyarán 20 százalék, idén tavasszal pedig csupán 13 százalék rendelkezett lekötött betéttel. Már a tavalyi októberi felmérésben is érzékelhető volt a válság hatása: enyhe mértékben csökkentek a lakosság pénzügyi tartalékai, ezzel párhuzamosan viszont nőtt a megtakarítási szándék és felértékelődtek az öngondoskodás nem pénzügyi területei, a család és az egészségmegőrzés szerepe.

Az OTP Bank szakembere szerint az emberek döntő többsége továbbra is bizonytalannak ítéli meg pénzügyeit hosszabb távon. A bizonytalan kilátások és az állami nyugdíjjal kapcsolatos aggodalmak ellenére továbbra is többségben vannak azok, akik elsődlegesen állami feladatnak tartják a tisztességes öregkor biztosítását, de biztató jel, hogy a megkérdezettek egyre nagyobb arányban ismerik fel a saját felelősségüket is.

A hosszabb távú nyugdíjcélú megtakarítás kapcsán Kovács Antal elmondta; nemcsak nálunk, hanem a világon mindenhol komoly feladat a lakosságot hosszú távú megtakarítások felé orientálni. Közép-Kelet-Európában – ahol még kevésbé van ennek hagyománya - igen nagy kihívás ebben komoly előrelépést, vagy akár jelentős fellendülést elérni. Az áttöréshez kevés a pénzügyi szolgáltatók ügyfél-edukációs munkája, szükség van arra, hogy az állam is minél több eszközzel támogassa a lakosság öngondoskodását, illetve a pozitív makro környezeti háttér is feltétel. Ha még egyelőre viszonylag szűk is, de azért már egyértelműen látszik, hogy van egy réteg, aki tudatosan készül nyugdíjas éveire.

Az OTP Bank esetében az ingyenes vagyontervezési szolgáltatás folyamatos növekedése is ezt mutatja. „Az elmúlt két évben összesen több mint 160 000 vagyontervezési beszélgetésen vettek részt ügyfeleink, ahol csupán 10 százalék adta meg a nyugdíjat távlati célként. A tudatosan tervezők átlagosan 43.000 forinttal szeretnék kiegészíteni állami nyugdíjukat.”- tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.