Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. December 03. 06:00, szombat | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu/OXI

A neves repülőgép-konstruktőrre emlékeztek Kertvárosban

A neves repülőgép-konstruktőrre emlékeztek Kertvárosban

Az idősebb Rubik Ernő Emléknapon találkozott a repülőgép konstruktőrök, fejlesztők, pilóták szakmai közössége december 2-án Esztergom-Kertvárosban.

Az egykori repülőgépgyár, mára hármas egységet jelentő Grante Kft. épületcsoportjának Rubik-termében megtartott rendezvényt koszorúzás előzte meg, majd a délelőtt folyamán több szakmai előadást hallgathattak meg a résztvevők.

Esztergom város képviseletében Bánhidy László alpolgármester volt jelen az idei idősebb Rubik Ernő Emléknapon. Az ünnepség első felében kétszer is koszorúztak a résztvevők, egyrészt a kertvárosi Rubik utcában, majd pedig Grante gyárnál lévő emléktáblánál.

Az emléknap további részében a szakmaiság szélesebb és szűkebb köreit érintve négy előadáson vehettek részt a hazai kisrepülőgép gyártásban érintett, zömében veteránnak számító mérnökök, pilóták, konstruktőrök. A megnyitón után Makkay Imre professzor „Ütközést elkerülő rendszerek a repülésben”, Tímár Sándor „Magyar fejlesztésű hibrid repülőgép”, Háy György „Néhány nevezetes esemény az elmúlt évből” és Bánó Imre „A fém vitorlázógépek története” című expozéit lehetett meghallgatni.

Magyar repülőgépgyártás történet
„Esztergom a magyar repülés egyik legnagyobb múlttal rendelkező városa. Idősebb Rubik Ernő 1936-ban került az 1932-es évben alapított MOVERO Sportrepülők Esztergomi Szakosztályhoz. Többek között nevéhez fűződik az Esztergomban gyártott első R–03 Szittyagép és az első R–05 Vöcsök gép gyártása. A Vöcsök fényévekkel megelőzte korát, és átütő sikert ért el, ezért sok megrendelés érkezett a gyárhoz. 1934 és 1938 között 15, 1938. március és május között 27 repülőgép (Szittya II., Vöcsök, Tücsök) készült az esztergomi üzemben. 1948-as államosítás és tartalmi és adminisztratív változtatások után Rubik Ernőt 1964-ben leváltották a vállalat éléről, ugyanakkor az általa tervezett repülőgépet, az R–27 Kópét módosításokkal E–31 Esztergom típusnéven tovább gyártották. 1965-ben a vállalat az R–25 Mokány vitorlázógép módosításával létrehozta az R–254 típusú gyakorló vitorlázógépet, majd később itt tervezték és gyártották az EV.1.K Fecske típusú vitorlázógépet is.



A gyár 1969 decemberi bezárásával Magyarországon megszűnt a repülőgépgyártás, de a repülőtér tovább üzemelt.
Az egyesületet 1980-ban átvette az MHSZ. 1985-ben a repülőgépgyár újjáalakult, és az osztrák HB Britschkával HB–21 típusú motoros gépeket kezdett gyártani. Ekkor fellendülés következett, a motoros szakosztályok mellett megjelentek a sárkányrepülősök is.
A repülőtér rendszerváltás után a GRANTE Zrt. tulajdonába került. Az üzemeltetést az AeroClub Esztergom végzi. 1991. augusztus 16-án, délután negyed egykor erre a repülőtérre érkezett az Esztergomot meglátogató II. János Pál pápa.
2007-ben egy új hangár készült el.
A repülőtér 2014-ben vette fel idősebb Rubik Ernő nevét.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT