Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2020. Augusztus 24. 10:08, hétfő | Helyi
Forrás: (x)

A nyomtatás története

A nyomtatás története

A nyomtatás a szöveg és a képek tömeges reprodukciója egy mestersablon segítségével.

A legkorábbi, nyomtatáshoz használt eszközök között főként hengereket találunk, amelyek a mai tonerek elődei voltak, de hogyan jutottunk el Gutenbergtől a Hewlett Packard lézer tonerjeiig? Európai nyomdatörténelem következik.

Az első nyomtatási technológiákat elsősorban Európán kívül fedezték fel és használták, legalábbis Gutenberg XV. századi találmányáig. A papírt ugyan csak a Kr.u. 2. században fedezték fel, méghozzá Kínában, de Nyugat-Ázsia, Kína és Egyiptom területén már 3000 évvel korábban megkezdték egy egyszerű nyomtatási eljárás alkalmazását - például hengerek segítségével készítettek lenyomatot agyagtáblákról, illetve pecsétekkel vittek fel színeket és formákat a ruházatra.

Európa sokáig lemaradt az innovációban, többek között a papír használata is csak a XII. században terjedt el. A könyveket pedig egészen a XV. századig írnokok és barátok másolták hosszú hónapokon, akár éveken keresztül, méghozzá saját kezükkel. Az eredmények egyébként rendkívül tartósak és magas minőségűek volt, csak úgy, mintha egy mai CE285A toner anyagából készültek volna.

A XV. században aztán egy Johannes Gutenberg nevű német kovács készítette el az első európai nyomdagépet, amellyel vörös és fekete betűkkel készültek reprodukciók. Első munkái között tartják számon a Gutenberg-Bibliát.

A XVI-XVIII. század környékén folyamatosan fejlődött az európai nyomdaipar, egyre több és fejlettebb nyomdagépet tartottak számon. Az innováció elsősorban a betűtípusokat és a nyomtatott dokumentumok változatosságát érintette.

A XIX. században már Amerikában ugrott nagyot a technológia fejlődése: New Yorkban fedezték fel újra a hengeres nyomtatás előnyeit, szemben az Európában elterjedt lapos nyomdai mintaformákkal. A XX. században pedig a nyomdaipar kézi erőről a gépek használatára állt át, amelyek nem csupán egyre kisebbek, de egyre precízebbek is lettek.

Mára a korábban teremnyi méretű masinák egy A4 papír nagyságára mentek össze. A lézernyomtatók pedig tűpontosan adják vissza a kívánt képet. Különösen, ha Q2612A toner felhasználásával történik a nyomtatás.

A fotó forrása: Dmytro Vietrov / Shutterstock.com

Címkék: nyomtatás, nyomtató, toner

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.