Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Június 11. 04:00, szombat | Helyi
Forrás: ITE

A paleolit étrendről dióhéjban...

A paleolit étrendről dióhéjban...

A gasztronómia hivatott képviselői mellett az étkezési szokások felé nyitott közvélemény egy jelentős része is naponta tapasztalja: az új évezred küszöbén – kelet és nyugat határán – dúl az ún. „táplálkozási háború“.

A korábbi trendekkel ellentétben már nem pusztán a tradicionális és gyorséttermek megítélése körül folyik a vita. Az új gasztronómiai irányzatok megjelenésével olyan régi – a megelőző évszázadokban szinte létfontosságú – táplálékok- és alapanyagok kerültek ellentétes megítélés alá, mint a hústermékek, a gabonafélék vagy éppen a tehéntej. A számtalan irányzat mellett teret hódító paleolit táplálkozással kapcsolatban napjainkban szintén rengeteg – egymásnak gyakran ellentmondó – vélemény fogalmazódik meg. Érdemes tehát „madártávlatból“ nagyító alá vennünk a paleolit táplálkozás lényegét és mérlegre tennünk a mellette szóló érveket.

Miben segíthetnek a gasztronómusok és miben a könyvek?

A gasztronómusok szerint a paleolit táplálkozás lényege egy mondatban kifejezhető: bizonyos ételeket és alapanyagokat ki kell hagynunk az étrendünkből. A neolitikumot megelőző paleolitikumban ugyanis még nem volt szervezett agrárium, így a földrajzi adottságok függvényében többnyire sült húst, halat, a madarak tojásait, dióféléket, zöldségeket, gyümölcsöket és gombákat fogyasztott az ember. A korabeli ősember nem ismerte az elhízást, az előre feldolgozott és tartósítószerrel kezelt ételeket valamint a részint emiatt kialakuló betegségeket sem. Alapvetően tehát ehhez alkalmazkodott az emberi szervezet is. Sokak szerint ennek tudományos bizonyítása azonban igen gyenge lábakon áll, és többen úgy vélik, hogy a kérdés ennél jóval összetettebb.

A paleolit táplálkozásról szóló és az esetek többségében recepteket is tartalmazó – a hazai könyvesboltok és antikváriumok polcain szinte kivétel nélkül megtalálható – könyvek többsége viszont a fentieknél részletesebben is kitér a szóban forgó táplálkozási módszer előnyeire. Rengeteg olyan könyvvel találkozunk a hazai online könyváruházak kínálatában, amelyek főleg kezdőknek kívánnak hasznos tanácsokat adni a paleolit táplálkozásról. Ilyen egyebek mellett Szendi Gábor közelmúltban megjelent Paleolit táplálkozás kezdőknek - Minden, amit tudni akartál a paleóról, de nem volt időd megkérdezni! című könyve is. Bár a szerző könyve arra vállalkozott, hogy laikusok számára bemutassa a legalapvetőbb paleo-ismereteket – illetve kitér az ún. nyugati életmód által formált táplálkozási szokásokból eredeztetett betegségekre – azoknak nem elegendő, akik mélyebb ismereteket szeretnének szerezni a témában.

Kiss Enikő 2012-ben napvilágot látott Paleolit ételek című könyvének bevezetője például hangsúlyozza: a paleolit kor emberének táplálkozása sokkal egészségesebb volt jelen korunk étkezési szokásaitól. A termesztett gabona és a tejtermékek ugyanis nem illeszkednek megfelelően az anyagcsere folyamatokhoz. Ez pedig a napjainkban oly gyakori tejcukor-érzékenységhez és a gluténérzékenységhez vezet.
Kétségtelen, hogy a 21. század embere nem sokat tud arról, hogy ténylegesen mit vagy mit nem fogyasztott az őskori ember. A témában megjelent feldolgozások tükrében mindenesetre levonhatjuk azt a konklúziót, hogy a modern kori élelmiszeripar által sokszorosan feldolgozott ételek rengeteg felesleges kalóriát juttatnak a szervezetbe, ráadásul éhezésre ítélik szervezetünk vitaminraktárait. A paleolit táplálkozás szakértői egyöntetűen hangsúlyozzák azt is: a diéta leginkább az egészségesek számára célravezető, betegéggel küzdők semmilyen körülmények között sem spórolhatják meg a kezelőorvossal való előzetes egyeztetést.

Még több szakkönyv a témában a regikonyvek.hu oldalán!

Címkék: étrend, diéta, paleolit

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.