Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Október 24. 16:06, hétfő | PR
Forrás: (x)

A POS terminál szerepe a vásárlásnál

A POS terminál szerepe a vásárlásnál

A digitalizáció számtalan előnyei közül vásárlási szempontból a készpénz nélküli fizetést elsők között említhetjük.

A bankkártyák elterjedését követően az okos telefonok és az okos órák általi elektronikus fizetések méginkább vonzóvá váltak a fogyasztók számára. Ez nem csak a folyamatos fizetőképességet eredményezte a vásárlói oldalról, hanem az igényt is, hogy bárhol, bármikor lehessen fizetni POS terminálon keresztül.

Bankkártyás fizetés elterjedése

Az első bankkártyák az Egyesült Államokban jelentek meg a 20. század elején, és közel fél évszázad kellett hozzá, hogy behállózzák Amerikát, majd az egész világot. A nagy áttörést az 1970-es években érték el a bankkártya kibocsátók, mikor megjelent az első MasterCard. A bankkártya elfogadó helyek száma ezt követően folyamatosan növekedni kezdett, azonban a digitalizálódó fogyasztásnak köszönhető a megugró bankkártya használat. Jelenleg Magyarországon 170 ezerre tehető a bankkártyaelfogadó helyek száma.

A bankkártyával történő fizetés elterjedéséhez nem csak az volt szükséges, hogy a fogyaztók a kényelmes fizetés mellett biztonságosnak is érezzék az elektronikus fizetést, hanem az is, hogy egyre több kereskedőnél, szolgáltatónál elérhető legyen a POS terminál (Point of Sale-Terminals), azaz az üzletekben, elárusítóhelyeken, vendéglátóhelyeken felszerelt bankkártyaleolvasó eszközök, amelyek lehetővé teszik számára a kártyás fizetési módot.

A POS terminál előnyei

A bankkártyás fizetés legnagyobb előnynek talán az mondható, hogy mindig van pénz a vásárlónál. Mindenkivel előfordult már, hogy vásárlási szándék nélkül betért egy üzletbe, majd egy hatalas csomaggal kisétált onnan. A folyamatos fizetőképesség felgyorsítja a vásárlás döntési folyamatát, sőt, számtalan tanulmány igazolta, hogy az ok a vásárlók, akik elektronikusan fizetnek, hajlamosak többet költeni, mint a készpénzben fizetők. Tehát a POS terminál elhelyezésének forgalomnövelő hatása is van a kereskedelmi üzletekre nézve.

A POS terminálnak köszönhetően a vállalkozások versenyképessége is növekszik, mivel a COVID-19 világjárvány kitörése és elterjedését követően a vásárlók inkább az érintésmentes fizetést részesítik előnyben. Ennek következtében sokan már nem is hordanak maguknál készpénzt, ezért, ha egy üzlet, vendéglátóegység vagy egyéb szolgáltató nem rendelkezik POS terminállal, akkor akár a jelentősen veszíthető vásárlói bázisából.

Az előnyök közé sorolhatjuk még többek között azt is, hogy az elektronikus fizetésnek köszönhetően, a vállalkozásnak nem kell folyamatosan megfelelő mennyiségű váltópénzről gondoskodnia, valamint a készpénzfizetés teljes kiiktatásával számos teendő alól mentesítheti magát. Például a napi forgalom után nem kell záráskor a pénzt számolgatni. Elkerülhető az a kellemetlen helyzet is, hogy fizetéskor az eladó nem tud visszaadni a vevőnek, mert nincs elég váltópénz a kasszában. Ettől pedig a vevők többsége ideges lesz, ugyebár.

Online bankkártyás fizetés

Az elmúlt években megszaporodtak az online vásárlások, és ez a növekvő tendencia még napjainkban sem ért véget. Egymás után jönnek létre a különböző webáruházak, melyek versenyképessége már nem csak az általuk kínált termékek más üzletekhez viszonyított kedvezőbb áraik meghatározásában rejlik, hanem a szállítási költségben és a fizetési módban is. Az online bankkártyás fizetés átreformálása azt eredményezte, hogy a fogyasztók a korábbinál lényegesen biztonságosabbnak érzik a POS terminálon keresztüli fizetést, mivel a fizetés jóváhagyásához már ellenőrző kód kell. Emellett valljuk be, a legtöbb fogyasztónak nehezére esik online vásárlását banki átutalás útján fizetni, mivel az egy kicsit időigényes folyamat. Az utánvétes fizetés pedig két dolog miatt szorult háttérbe az elmúlt évek során. Az egyik, hogy az utánvétes fizetésnek külön díja van, ami megdrágítja a már így is magas szállítási költsgét. A másik pedig, hogy a csomag átvételekor mindenképp találkozni kell a futárral. Azonban, ha megrendelésünket online bankkártyával már kényelmesen kifizettük, akkor a csomag átvételével akár munkahelyünk portását is megbízhatjuk, vagy akár kérhetjük a futárt, hogy csak dobja át a kerítésen (persze, ha nem törékeny az áru).

Összességében elmondható, hogy a fogyasztók kényelmesek, és már nem szeretnek a készpénzzel bíbelődni. Emellett szeretik, ha mindig van náluk pénz, valamint akkor és ott vásárolnak, ahol akarnak. Így azok az üzletek, vendéglátóhelyek és egyéb szolgáltatók, akik a bankkártyás fizetést nem teszik lehetővé, már hatalmas versenyhátrányba kényszerítik saját magukat. Napjainkban egy POS terminál gyorsan és könnyedén beszerezhető minden vállalkozás számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.