Városlista
2021. április 16, péntek - Csongor

Hírek

2021. Február 06. 16:09, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A pozitív tesztek 71 százalékánál azonosították a brit változatot Szlovákiában

A pozitív tesztek 71 százalékánál azonosították a brit változatot Szlovákiában

Szlovákiában a szerda óta elvégzett, pozitív eredményt adó 1360 PRC-vírusteszt 71 százalékánál azonosították a koronavírus nagy-britanniai változatát - írta péntek este a közösségi oldalán a szlovák miniszterelnök.

Igor Matovic közölte: megkérte a Közegészségügyi Hivatalt, hogy vizsgálják felül a laboratóriumokban elvégzett tesztek pozitív mintáit. Az eredmények feldolgozása jelenleg is tart, és még pénteken közzéteszik a végleges eredményt.

A TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint a kassai Louis Pasteur Egyetem klinikáján a brit változat aránya még ennél is magasabb, 91 százalék volt.

Az 5,5 milliós lélekszámú Szlovákiában a karanténintézkedések és a széleskörű tesztelés ellenére terjed a járvány, a kórházakban 3560 koronavírusos beteget ápoltak csütörtökön.

A kormányfő szerint korai az iskolák megnyitása, amit egyes szakértők és koalíciós pártok javasolnak.

"A pozitív esetek száma a karantén ellenére nem csökken. Az általános iskolák alsó tagozatának megnyitásával körülbelül 150 ezer szülő megy munkába. A brit variáns rendkívül agresszív (fertőző), több kórházi kezelést és halálesetet okoz. A brit vírus magas aránya azt is jelenti, hogy bármilyen enyhítés a megfelelő védő/kompenzációs intézkedések nélkül a pozitív esetek számát növelné, és csak rosszabbodna a helyzet" - fogalmazott Matovic.

A Covid-19-járványt okozó SARS-CoV-2 vírus Nagy-Britanniában azonosított, B1.1.7 jelű mutációja 70 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi domináns vírustörzs, egyes tudósok szerint 30 százalékkal halálosabb is lehet.

Szlovákiában 259 533 ezren fertőződtek meg a járvány kezdete óta, a halálesetek száma 5050 volt péntek este a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 16. 18:10, péntek | Külföld

Mérlegelik a korlátozások visszavonásának lehetőségét Oroszországban

Jelentősen meghaladja a nyolcmilliót a Covid-19 ellen Oroszországban beoltottak száma, és a vakcináció tempójának további növekedése miatt haramarosan vissza lehet vonni a járványügyi korlátozásokat

2021. Április 16. 16:08, péntek | Külföld

Börtönbüntetést kapott egy amerikai férfi egy elefántfóka lelövéséért

Három hónap börtönbüntetést és ezer dollár (300 ezer forint) pénzbírságot szabtak ki egy amerikai férfira, aki két évvel ezelőtt lelőtt egy védett elefántfókát a közép-kaliforniai partoknál.

2021. Április 16. 13:52, péntek | Külföld

Megfelelőnek bizonyult a Szputnyik V a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén

Megfelelőnek bizonyult a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) orvosbiológiai központjának összes tesztjén a Szputnyik V vakcina - jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfőhelyettes Pozsonyban csütörtökön.

2021. Április 16. 12:50, péntek | Külföld

Harmincan lesznek jelen Fülöp herceg szombati temetésén

A koronavírus-járvány megfékezését célzó brit kormányzati rendelkezéseknek megfelelően harmincan lesznek jelen Fülöp edinburghi herceg temetésén - közölte csütörtökön a Buckingham-palota.