Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Február 05. 07:56, hétfő | Helyi
Forrás: kemma.hu

A régész, aki könyvekkel foglalkozott, de végül fotográfus lett

A régész, aki könyvekkel foglalkozott, de végül fotográfus lett

Látványtárlat címmel nyílt meg január 28-án az esztergomi Kapcsolatok Házában Nádor Géza fotográfus kiállítása. Az eredeti foglalkozását tekintve régész alkotó fotós munkáiban sem tagadta meg egykori profilját, Esztergomban most bemutatott felvételein különféle műemléki stílusú épületek részleteiből komponált új egészet.

Az Eurohíd Alapítvány képviseletében Mécses Éva Hilda állt a közönség elé január 28-án a Kapcsolatok Háza galériájában, amikor Nádor Géza fotográfus Látványtárlat című kiállítása megnyílt. Mint többek között fogalmazott: „A látványtárlat cím a múzeumi látványtárakra szeretné visszavezetni a nézőt. Egy látványtárban nem szükségszerűen kell tematikusan kiállítani a tárgyakat, alkotásokat.

Ezen a tárlaton sincs tematika, ugyanakkor mégis minden összefügg. Nem csak azért, mert Nádor Géza fotózta őket, hanem mert bármerre nézünk, épületelemeket és emberi kéz által összerendezett „köveket” látunk. A kiállított képek nagyon letisztultak, mind formákban, mind színekben. Ugyanakkor nem próbáltunk beszorítani minél több képet, ahogy azt egy látványtártól elvárnánk, inkább lazán közelítettük meg a fogalmat.”

A folytatásban Mécses Éva Hilda abbéli gondolatait fejtette ki, hogy Nádor Géza esetében milyen jelentősége van annak, hogy eredeti szakmája régész, s ez miként jelenik meg fotográfiáin. Erről így beszélt a megnyitón: „Nádor Géza eredeti foglalkozása régész, innen adódik a fotók témája. Nem csak szakmai kötődésre gondolok a műemlékek felé. Egy régésznek nagyon jól meg kell figyelnie a környezetet és a tárgyakat, amiket vizsgál.

Látszik is ez a gondolkodásmód a fotókon: a pontos megfigyelés, a részletek kiemelése. Néha olyan ábrázolásokkal találkozunk a munkákon, ami egészen elgondolkodtató, hogy mit is ábrázol, annyira kis részletet láthatunk csak az egészből. De ez nem zavarja meg a nézőt, hiszen a hangulat, a látvány így is átélhető. Az, hogy ezek az álló, statikus tárgyak mégis élővé válnak, a fénynek köszönhető. A fény és árnyék hatása az, ami ezekbe a fotókba életet visz.

Mivel a fényviszonyok folyamatosan változnak, ki kell várni az a pillanatot és megkeresni azt a pozíciót, amitől a látvány élni tud. Nádor Géza ennek nagyon jó mestere.” Esztergomi kiállítása megnyitóján Nádor Géza röviden arról beszélt, hogy jó negyven évvel ezelőtt régészként kezdte pályafutását, de dolgozott könyvtárban, könyvkiadónál is, majd belefogott a bélyegzőkészítésbe, illetve a szitázásba. Most bemutatott műveivel kapcsolatban elmondta: a statikusabb megfigyelésekre okot adó dolgok érdeklik, a szemlélődés, az elgondolkodtató és az abból következtethető asszociációk foglalkoztatják. Nádor Géza fotóit március 3-áig lehet megtekinteni a Kapcsolatok Háza galériájában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.