Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 04. 14:21, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei

Ismét változott a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeire vonatkozó szabályozás.

A 2011 július 2-án hatályba lépett 102/2011.(VI.29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.), a 189/2011. (IX.19.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Mr.), 2011. szeptember 20-i hatállyal módosult. A kérelmek benyújtásának határideje 2011. október 15-ére változott.

A változások értelmében a támogatás felhasználása a - korábban jelzett lízing szerződés kötelező megkötése helyett - finanszírozó szervezettel kötött kölcsönszerződés keretében történik. A szerződésben a finanszírozás részeként megjelenik a R. szerinti támogatás összege (900.000 Ft illetve 600.000 Ft.)

A támogatás felhasználásának kizárólagos módja a kölcsönszerződés megkötése. Abban az esetben is, ha a jogosult magasabb kezdőrészlettel, illetve a teljes vételárral rendelkezik.

A jogosult kezdő részletét (saját tőke) a finanszírozó szervezet betétként kezeli, amennyiben azt a jogosult igényli. Ennek terhére történik a kölcsön törlesztő részletének havonkénti levonása oly módon, hogy az a támogatott számára felmerülő költségek csökkenését eredményezze.

A személygépjárművek rendelkezésére bocsátása a finanszírozó és a jogosultak között megkötött kölcsönszerződés keretében történik. A tulajdon-átszállás tényére figyelemmel. A támogatott gépkocsira vonatkozóan 3 éves elidegenítési tilalmat jegyeznek be.

Bővül a súlyos mozgáskorlátozott személyek szállítását vállalók köre. Az Mr. lehetővé teszi - ellenszolgáltatás nélkül -, hogy a súlyos mozgáskorlátozottat olyan magánszemély is vállalhassa, aki az önkéntes tevékenységről szóló törvény hatálya alá tartozik. Az önkéntes közérdekű tevékenységet végző személyeknek a fogadó szervezettel kötött önkéntes szerződését ebben az esetben csatolni kell a kérelemhez.

Így azok a jogosítvánnyal nem rendelkező mozgássérültek is igénybe tudják venni a támogatást, akiknek családtagjai valamilyen okból a szállításukat annak ellenére nem tudják vállalni, hogy egyébként van érvényes jogosítványuk. Illetve akiknek nincs olyan közeli hozzátartozójuk, aki szállítaná őket.

A körültekintő tájékoztatás érdekében a támogatás felhasználása során a kölcsönszerződés kizárólag a súlyos mozgáskorlátozott személlyel köthető, illetve az utalvány az Ő nevére állítható ki. Azaz a szállítást vállaló személy a támogatás jogosultja nem lehet.

További információk a témában elérhetők a megyei, fővárosi kormányhivatalokban.

OrientPess Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.