Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. November 21. 11:23, szerda | Helyi
Forrás: MTI, index.hu / fotó: lvp

A Suzuki is a kormány partnere lesz

A Suzuki is a kormány partnere lesz

Az ötödik stratégiai megállapodást írják alá ma a Parlamentben a kormány és nagyvállalatok között, ezúttal a Magyar Suzuki Zrt.-vel köt partnerségi egyezményt a kabinet.

Az eseményen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Hisashi Takeuchi, a társaság vezérigazgatója. Az első stratégiai partnerségi megállapodást a Coca-Colával kötötte a kormány, a másodikat a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel, a harmadikat a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft.-vel, a legutóbbit pedig november 9-én a kecskeméti Mercedes-gyár tulajdonosával, a Daimler AG-vel. A Suzuki után a Hankook Tire Magyarország Kft.-vel is megállapodhatnak.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár szeptember elején azt mondta, a közeljövőben mintegy negyven megállapodás megkötését tervezi a kormány, havonta négy-öt, legfeljebb hat megállapodást írhatnak alá. Azt szeretnék elérni, hogy ezek az alapvetően külföldi tulajdonú és exportra termelő cégek „még jobban, még biztosabban, még kiszámíthatóbban érezzék itt magukat Magyarországon”, és hogy az itt megtermelt nyereségük minél nagyobb részét újra itt fektessék be – mondta akkor Szijjártó Péter.

Hidvéghi Balázs, az NGM külgazdaságért és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára nemrégiben azt mondta a Napi Gazdaságnak, hogy számos céggel tárgyalnak, de nem mindegyikkel születik ilyen megállapodás. A megállapodások tartalma nem ismert, a Coca Cola mindenesetre például éppen a héten jelentette be, ezután csak magyar almát vásárol.

A kormány nincs könnyű helyzetben, amikor a – korábban sokat ostorozott – multikkal egyezkedik a néhány hete felrúgott Bankszövetséggel kötött megállapodással a háta mögött, a nemzetközi cégek hite kétségkívül csorbult a hasonló egyezségek kikényszeríthetőségében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT